Neda u svetu robota i gedžeta

Neda u svetu robota i gedžeta

Učenica sedmog razreda OŠ „Despot Stefan Lazarević” iz beogradskog naselja Mirijevo dobitnica je nagrade „Uhvati ideju” ustanovljene s ciljem da se otkrije što više devojčica s talentom za tehnologiju.

Završetak školske godine Neda Enčev učenica sedmog sedam razreda OŠ „Despot Stefan Lazarević” iz Beograda neće pamtiti samo, poput svojih vršnjaka, po onlajn nastavi već i po osvajanju jedne nagrade. Iako se vredno spremala za republičko takmičenje iz robotike i interfejs tehnologije „ROBO Int invent“, priznanje i to ono najsjajnije stiglo je s druge adrese. Osvojila je prvo mesto na konkursu „Uhvati ideju” koji se već pet godina zaredom održava u našoj zemlji i namenjen je isključivo devojčicama završnih razreda osnovnih škola koje vole savremenu tehnologiju.

Nedin „izum” – izi loger: fleš s tač skrin ekranom za čuvanje, skladištenje i očitavanje brojnih lozinki neophodnih za onlajn naloge koje ima svaki čovek, proglašen je za najbolji u konkurenciji radova 150 devojčica iz 30 osnovnih škola iz cele Srbije.

– Takmičenje iz robotike je otkazano zbog proglašenja vanrednog stanja usled pandemije virusa korona, dok se „Uhvati ideju” prebacio na onlajn, kaže za „Magazin” Nedin tata Emil, otkrivajući da je najstarija ćerka bila pomalo razočarana što će uloženi rad za „ROBO Int invent” morati da sačeka narednu godinu.

To je, međutim, nije omelo da, uz podršku Branislave Krunić, razrednog starešine, i Sonje Dončević, nastavnice informatike, nastavi da radi na svom izumu.

Neda nam otkriva da se s prvim robotićima i programiranjem susrela kao sedmogodišnjakinja:

– Gledala sam tatu kako radi. Bilo mi je jako interesantno kako, na primer uz pomoć jedne žice i dve baterije sijalica počne da svetli. Ili, da to što on kuca neka slova i brojeve na ekranu kompjutera kasnije pokreće igračku, robotić, traktor…

Brzo je sama počela da se igra praveći robote, jer je na poklon dobila svoj set dečijeg robotičarskog alata. U školi su njen talenat prepoznale nastavnice i Neda je postala redovni učesnik takmičenja iz oblasti savremenih tehnologija.

Za takmičenje na kome je Neda pobedila i tokom prethodnih godina obično su se prijavljivali timovi od tri drugarice.

Ona je, međutim, sve sama osmislila i predstavila putem video-rada žiriju.

— U razredu ima desetak devojčica, ali samo se ja interesujem za informatiku i robotiku – objašnjava Neda. Još ne razmišlja šta će upisati sledećeg juna, na kraju osnovne škole.

– Videću još da li će to biti nešto u vezi s informatikom i robotikom – kaže vredna i talentovana četrnaestogodišnjakinja.

„Uhvati ideju” organizuje Udruženje poslovnih žena Srbije u saradnji s eminentnim kompanijama i pod pokroviteljstvom premijerke Srbije Ane Brnabić, a u sklopu obeležavanja svetskog Dana devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija. Dan devojčica obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu, a ove godine je održan u senci virusa korona. Ipak, i pored vanrednih okolnosti, okupio je više od 20.000 devojčica iz celog sveta.

U poruci koju su tom prilikom poslali zvaničnici UN ističe se da je neophodno i devojčicama omogućiti iste šanse za obrazovanje i izbor budućeg zanimanja.

U Srbiji je prema podacima Eurostata svaki peti IT stručnjak žena. U Evropi, prema istim podacima iz 2018, od devet miliona zaposlenih u ovoj industriji oko 20 procenata su žene. Najviše žena u informaciono-komunikacionim tehnologijama radi u Bugarskoj i Litvaniji gde one čine trećinu, odnosno četvrtinu stručnjaka.

Autor: A. Cvetićanin

Izvor: Politika- Magazin