Kako je biti žena u IT svetu?

Kako je biti žena u IT svetu?

„Dan devojčica“, manifestacija međunarodnog karaktera koja je posvećena prevazilaženju rodno specifičnih stereotipa u sferi rada i zanimanja, realizovana je deseti put u Srbiji.

Manifestacija ima za cilj osnaživanje devojčica da se prilikom odabira svojih profesija rukovode ličnim interesovanjima i talentima, a ne podelom na „muška“ i „ženska“ zanimanja. Virtuelni domaćin ovogodišnjeg „Dana devojčica“ bila je HTEC Group, tehnološka kompanija koja se bavi razvojem hardvera i softvera, a organizator Nemačka razvojna saradnja kroz DECIDE projekat, u saradnji sa Udruženjem poslovnih žena Srbije. Usled vanrednog stanja, manifestacija je održana online.

Oko 60 učenica srednjih škola imale su priliku da se upoznaju sa mladim, uspešnim ženama koje mogu da im budu uzor i inspiracija u ostvarivanju njihovih ličnih i profesionalnih ciljeva. Ideja ovakvog vida karijernog savetovanja je da se učenice dodatno podrže, te da im se približe različite mogućnosti u životu i karijeri, navodi se u saopštenju.

Program u kome devojčice posećuju kompanije, institucije ili srednje škole kako bi na neposredan način upoznale zanimanja u kojima su žene tradicionalno manje zastupljene, prvi put se preselio na internet. U online razmeni iskustava i znanja šest mladih žena, inženjerki, dizajnerki, programerki, menadžerki, regruterki zaposlenih u HTEC-u, podelile su sa učenicama svoje karijerne i lične priče, a bile su spremne da odgovore i na pitanja učenica.

Devojčice koje su pratile program iz prve ruke su mogle da saznaju kako izgleda biti žena u IT svetu, da je posao u toj oblasti kreativan i da zahteva inovativne i originalne ideje. Osim toga, saznale su i da je posao u IT sektoru fleksibilan u smislu organizacije radnog vremena, pa na taj način omogućava dobar balans privatnog i profesionalnog života.

Upitane kako vide budućnost digitalnih tehnologija, predstavnice HTEC-a složile su se da se taj napredak ne može zaustaviti.

Njihova procena je da će tehnologija sigurno učiniti život lakšim i u tom smislu je treba slobodno i bez straha koristiti, ali ipak sa izvesnom dozom opreza, vodeći računa i o njenom uticaju na psihu čoveka, životnu sredinu i druge aspekte života.

Ove mlade, uspešne žene imale su i jednu važnu poruku za sve učenice – da u izboru budućeg zanimanja i karijere budu hrabre i spremne za izazove, da se ne plaše da pogreše i krenu iz početka. Kada je u pitanju donošenje odluke o poslu kojim će se baviti, savetovale su ih da u slučaju dileme „posao koji volim ili posao koji donosi materijalnu dobit“, pronađu zlatnu sredinu.

Većinu učesnica manifestacije činile su učenice škola uključenih u novi projekat Nemačke razvojne saradnje koji realizuje GIZ, „Dijalog o zapošljavanju mladih, inicijativa i dualno obrazovanje“ – Tehničke škole „Ivan Sarić“ Subotica, Tehničke škole Obrenovac, Srednje stručne škole Kragujevac, Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ Niš i Tehničke škole Vlasotince. Osim njih, učestvovale su i učenice beogradske Škole za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju.

Udruženje poslovnih žena Srbije (UPŽ Srbije) je kao i prethodnih godina partner GIZ-a u ovom značajnom poduhvatu osnaživanja devojčica. Povodom desetogodišnjice obeležavanja „Dana devojčica“ u Srbiji, UPŽ Srbije je organizovalo čitav niz aktivnosti za koje je dobilo veliku institucionalnu podršku. Ove godine UPŽ zajedno sa svojim članicama za učenike završnih razreda osnovnih škola organizuje takmičenje, posete kompanijama i završnu online manifestaciju „Vip dan devojčica“.

Izvor: Srpskaekonomija.rs