Završen projekat „Podsticanje samozapošljavanja Romkinja povratnica u Srbiju i drugih ranjivih grupa žena“

Završen projekat „Podsticanje samozapošljavanja Romkinja povratnica u Srbiju i drugih ranjivih grupa žena“

Projekat obuka Romkinja u oblasti preduzetništva, masaže i web dizajna, koji je započeo 01.05.2019. godine, završen je 30.04.2020.g. Obuke su deo globalnog programa “Migracije za razvoj“, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ, a finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Neposredna realizacija projekta je poverena Udruženju poslovnih žena Srbije.

Cilj projekta je povećanje potencijala za zapošljavanje žena romske nacionalnosti, povratnica iz inostranstva, lokalnih Romkinja i drugih ugroženih grupa žena, pružajući im integraciju kroz nove perspektive i društveno-ekonomsku održivost u sopstvenoj zemlji, Srbiji.

 Obučeno je ukupno 135 polaznica različitih starosnih i obrazovnih struktura, u tri grada: Novom Sadu, Beogradu i Pirotu:

  • Obuku „Mapiranje sopstvenih potencijala za efikasno zapošljavanje“ završilo je ukupno 62 polaznice
  • Obuku „Mala škola masaže“ je završilo ukupno 68 polaznica
  • „Školu programiranja“ je završilo ukupno 5 polaznica

Članice UPŽ Srbije, Tijana Sekulić (AT Consulting), Tatjana Jevđović (Integra Life Club by Beauty Imagini) i Dragana Čalija sa saradnicom Jovanom Čenejac Stašuk (Saint Di), pripremile su interesantne teme, praktične i korisne za (samo)zapošljavanje. Polaznice su istakle iskrenost, dobronamernost i posvećenost instruktorki, značaj saveta proisteklih iz njihovih višegodišnjih iskustava, podršku dobijenu kroz razgovore o poslovanju ali i o drugim životnim pitanjima. Tokom mentorskog perioda, polaznice su dobijale odgovore na dileme koje su se pojavljivale na početku samostalnog bavljenja masažom ili nekim drugim poslom.

Izjave pojedinih polaznica su emitovane preko radio stanica slušanih od strane romske zajednice, uz podršku medijskog partnera u ovom projektu, RAB (Radio Advertising Bureau) radija i njihovih članova, radija Novi Svet, Romski mediji / Gypsy Journal i dr. Snimljeni utisci su postavljeni i na YT kanalu UPŽ Srbije.