Jasmina ima FIRMU, BEBU od mesec dana i još jedno dete, RADI PUNOM PAROM i sve postiže

Jasmina ima FIRMU, BEBU od mesec dana i još jedno dete, RADI PUNOM PAROM i sve postiže

Uspavljivanje bebe, red video poziva sa saradnicima, red odgovaranja na mejlove, pa red časova iz osnovne škole. Tako bi se, trenutno, mogao opisati prosečan radni dan Jasmine Marković Karović. Tu su i organizacija zaposlenih kao i komunikacija sa kolegama i klijentima. Naime, Jasmina, koja je vlasnik jedne firme i suvlasnik druge, majka dvoje dece od jedanaest godina i od mesec dana, radi „punom parom“, često sedeći za kompjuterom sa bebom u naručju, ali i prateći školovanje starije ćerke.

Sve, kako kaže, kako bi narednih meseci, kada prođe vanredno stanje zbog epidemije korona virusa, posao mogao da se vrati na „redovan kolosek“.

Završila je Filološku gimnaziju i Filološki fakultet, a nakon 10 godina rada u marketingu, odlučila je da postane „sam svoj gazda“. Njeno preduzeće „Urban reads“ je među najmlađim, ali i među najbrže rastućim izdavačima na prostoru Srbije.

Kako priča za „Blic Biznis“, firma je mala i Jasmina je jedina zaposlena zvanično, a upošljava eksterne saradnike i to uglavnom žene koje takođe vode male firme.

„To su uglavnom lektorke, prevoditeljke, dizajnerke itd. tako da radimo po principu da jedne drugima pravimo posao. U ovo vreme je prilično teško i to naročito jer su sve žene koje imaju decu, a niko sebi ne sme da dozvoli da stane. Funkcionišemo preko onlajn sastanaka i pokušavamo i jedne drugima da pomognemo. Savetujemo jedna drugu kako da organizujemo vreme, kako da posao ne trpi, da budemo produktivne, a da se opet prilagodimo porodičnom životu“, objašnjava Jasmina.

Radi kada beba spava, često je držeći u naručju. Kaže da trenutno i nema drugu opciju, jer bake i deke sada ne smeju da ih čuvaju, pa se Jasmina i suprug snalaze sami. Posao takođe prilagođava i školovanju starije devojčice, kako bi sve uspela da isprati.

Ocenjuje da je u svemu najteža organizacija.

„Najteže je podvući crtu između posla firme i kućnog posla. Kada žena radi od kuće najteže je da napravi balans, da kada sedi za računarom zaista radi, a kada ustane da se onda bavi kućom“, ističe Jasmina.

Ona je i suvlasnik u jednoj firmi koja zapošljava četvoro ljudi. Brine kaže, i o tome kako sada organizovati proizvodnju, da radnici ostanu produktivni, a zaštićeni. Njen rad prepoznalo je i Udruženje poslovnih žena Srbije i 2016. godine ona je dobila priznanje Cvet uspeha za ženu zmaja. Najveću inspiraciju i motiv za dalji rad pronalazi u razgovoru sa čitaocima.

„Bavim se vrlo specifičnim poslom, izdajem knjige za tinejdžere. Radim divan posao, a ovo je trenutak u kojem i oni sede kod kuće i onlajn kupuju knjige, tako da sam i dalje s njima na dnevnom nivou, dopisujemo se. Najveći motiv mi je upravo taj kontakt sa njima“, ističe naša sagovornica.

Kako u ovo vreme nervoza i strah teško koga mogu da zaobiđu, Jasmina kao prevazilađenje tog osećaja predlaže čitanje, koje i njoj uvek pomaže. Ipak, kako tvrdi, sada od toliko posla praktično i ne stiže „da razmišlja niti da bude nervozna“.

„To je neizbežno, a svako ima svoje metode da se oseti bolje. Kod mene je to čitanje, beg u drugu realnost. Ali, žena koja radi i ima decu ne znam kada bi uopšte mogla da stigne da razmišlja i da se unervozi“, ističe Jasmina kroz smeh.

Ovaj posao, kaže nosi više izazova, naročito sada kada nije lako uopšte održati firmu.

„Verovatno moramo da radimo i da se trudimo troduplo više nego recimo korporacije, ali i da razmišljamo minimum šest meseci unapred i zbog toga sada ovako i radim“, zaključuje naša sagovornica.

Autor: T.K.

Izvor: Blic.rs