Udruženje poslovnih žena: Mere donete u realnom roku

Udruženje poslovnih žena: Mere donete u realnom roku

Mere koje je donela Vlada Srbije za ublažavanje efekata krize izazvane pandemijom su donete u realnom roku, a uvažile su i izbalansirale predloge koje su im proteklih dana upućivale asocijacije preduzetnika i poslodavaca, rekla je danas u izjavi za Tanjug predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić.

Naša snažna poruka da bi bilo jako dobro da se ne čeka maj sa implementacijom već da se to primeni što pre – kraj aprila nam izgleda kao realan rok”, rekla je ona.

Dodala je da su subvencionisane plate bile predlog Udruženja poslovnih žena i istakla zadovoljstvo što će se odnositi na period trajanja vanrednog stanja a minimum tri meseca.

Nejasno je da li poslodavci plaćaju na tu subvenciju poreze i doprinose ili država i to pokriva”, rekla je ona.

Dodala je da će mere Vlade Srbije uz prethodno donete mere Narodne banke Srbije postići efekat olakšanja kod preduzetnika, barem u psihičkom smislu.

Videćemo kako će teći implementacija novih paketa mera kada ćemo moći bolje i da sagledamo”, rekla je ona i dodala da je dobro što su oslobođeni plaćanja od PDV-a oni koji daju donacije.

Dodala je da bi bilo dobro da se uvažila mera da se PDV plaća na rate narednih 12 meseci i da se obračunava na naplaćena a ne na fakturisana potraživanja.

Mislimo da bi na ovaj način firme funkcionisale relativno stabilnije i nakon vanrednog stanja i ne bi pravile eventualne uštede smanjivanjem plata na koje će možda poslodavci biti prinuđeni u narednom periodu, dok se ne uspostavi neka ravnoteža”, rekla je ona.

Autor: Tanjug

Izvor: Nova.rs