POPOVIĆ PANTIĆ: Mere za pomoć privredi da startuju što pre, da se ne čeka maj

POPOVIĆ PANTIĆ: Mere za pomoć privredi da startuju što pre, da se ne čeka maj

Mere koje je donela Vlada Srbije za ublažavanje efekata krize izazvane pandemijom su donete u realnom roku i većinu podržavam u potpunosti, izjavila je predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić. Dodala je da bi bilo dobro da se uvažila mera da se PDV plaća na rate narednih 12 meseci i da se obračunava na naplaćena, a ne na fakturisana potraživanja.

Mislimo da bi na ovaj način firme funkcionisale relativno stabilnije i nakon vanrednog stanja i ne bi pravile eventualne uštede smanjivanjem plata na koje će možda poslodavci biti prinuđeni u narednom periodu, dok se ne uspostavi neka ravnoteža – rekla je ona.

Popović Pantić je istakala da bi to bio bolji način da se nivo potrošnje održi nego da se podeli “helicopter money” odnosno po 100 EUR svakom punoletnom građaninu.

Zato se pridružujemo mišljenju ekonomske struke da je ovu meru trebalo targetirati ka socijalno ugroženim gradjanima. U slučaju da ova mera “helicopter money” ostane, predložila bih da se otvori račun na koji bi građani koji žele i kojima ta pomoć nije potrebna mogli da uplate odnosno vrate tih 100 EUR za pomoć najugrozenijama ili pak za potrebe zdravstvenog sistema – poboljšanja smeštaja obolelih i slično – rekla je Popović Pantić i dodala da je trebalo uvažiti predlog da se zabrani prinudna naplata potraživanja u vreme vanrednog stanja.

Mislim takođe da su uvazili i izbalansirali predloge koji su im proteklih dana upućivale asocijacije preduzetnika i poslodavaca. Zato verujem da će biti i primenjene s tim da je naša snažna poruka da bi bilo jako dobro da se ne čeka maj sa implementacijom već da se to primeni što pre – kraj aprila nam izgleda kao realan rok – navela je Popović Pantić.

Subvencionisane plate su, kako je istakla, bile predlog Udruženja poslovnih žena.

Ono što je nejasno je da li poslodavci plaćaju na tu subvenciju poreze i doprinose ili država i to pokriva. Što se tiče odlaganja plaćanja poreza i doprinosa na zarade dok traje vanredno stanje je takođe bila mera koju je UPŽ predložilo u svom dopisu ekonomskom timu Vlade pa smo i njome zadovoljne kao i merom odlaganja plaćanja poreza na dobit za drugi kvartal 2020. – smatra Popović Pantić.

Dodala je da će mere Vlade Srbije uz prethodno donete mere Narodne banke Srbije postići efekat olakšanja kod preduzetnika, barem u psihičkom smislu.

Videćemo kako će teći implementacija novih paketa mera kada ćemo moći bolje i da sagledamo – rekla je ona i dodala da je dobro što su oslobođeni plaćanja od PDV-a oni koji daju donacije.

Autor: eKapija

Izvor: bizinfo.rs