Udruženje poslovnih žena Srbije predložilo mere za mikro, mala i srednja preduzeća

Udruženje poslovnih žena Srbije predložilo mere za mikro, mala i srednja preduzeća

Ceneći napore koje je Vlada Srbije preduzela kako bi osigurala pre svega život svojih građana a zatim i poslovanje firmi, Udruženje poslovnih žena Srbije je sa željom da da doprinos opstanku najugroženijim kategorijama pravnog lica, a to su mikro, mala i srednja preduzeća, dalo predlog najurgentnijih mera.

Pismo sa prdloženim merama poslato je na sledeće adrese:

·  Predsednici Vlade RS

·  Ministarstvu finansija

·  Predsedniku Privredne komore Srbije

·  Poverenici za zaštitu ravnopravnosti

·  Ministarstvu privrede

 Poštovana predsednice Vlade RS, gospođo Brnabić,

Ceneći napore koje je Vlada Srbije po hitnom postupku preduzela kako bi osigurala pre svega živote svojih građana a zatim i poslovanje firmi, želimo da Vas obavestimo da članice Udruženja poslovnih žena Srbije postupaju po preporukama Vlade ali i da, takođe u skladu sa dopisom Privredne komore Srbije, obavlja konsultacije sa svojim članstvom o tome kako da se prebrodi ovaj krizni period za poslovanje svih preduzeća.

Mikro, mala i srednja preduzeća su najugroženija kategorija pravnih lica ne samo u Srbiji već i globalno, a o efektima krize izazvane pandemijom korona virusa na njihovo poslovanje ali i merama koje evropske zemlje preduzimaju, informišemo se redovno.

Shodno već primenjenim iskustvima ovih zemalja ali i našim konkretnim poslovnim prilikama, želimo da damo svoj doprinos u koncipiranju mera koje će nama, mikro, malim i srednjim preduzećima pomoći da nekako prevaziđemo ovaj period. Podržavamo mere koje je predložila Narodna banka Srbije i čestitamo na brzoj reakciji, a saglasni smo i sa svim merama koje je predložio NALED.

Na osnovu konsultacija sa Upravnim i Nadzornim odborom Udruženja poslovnih žena Srbije, Odborom za javno zagovaranje UPŽ Srbije i članstvom, predlažemo kao najurgentnije sledeće mere:

1) Obustavu plaćanja poreza i doprinosa za zaposlene u periodu od  minum 3 meseca;

2) Subvencije za plate zaposlenih dok traje vanredno stanje (primer Danske: država subvencioniše tri četvrtine mesečne plate zaposlenih u privatnom sektoru dok se poslodavci obavezuju da ne otpuštaju zaposlene zbog poslovnih gubitaka uzrokovanih pandemijom korona virusa);

3) Smanjenje obaveze plaćanja PDV-a za 50% dok traje vanredno stanje a nakon toga , ostatak duga izmiriti plaćanjem na rate u narednih 12 meseci;

4) Zabrana prinudne naplate potraživanja dok traje vanredno stanje.

Predložene mere će nam omogućiti da budemo na granici preživljavanja i da ne gasimo firme. U protivnom, većina će biti prisiljena da zatvori firme posle više od 20 godina poslovanja i time nevoljno generiše dodatnih oko 4.000 nezaposlenih koliko je u ovom momentu u statusu zaposlenih u 300 mikro, malih i srednjih preduzeća, članica UPŽ Srbije.

Nadamo se da ćemo ove probleme zajednički rešavati i da ćete uvažiti predložene mere, jer smo ih koncipirali imajući u vidu ne samo stabilnost naših firmi već i celopkupnog društveno-ekonomskog sistema naše zemlje.

S poštovanjem,

Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.pos

Izvor: Ekonomski online