OD PONEDELjKA U LOZNICI – Počinje program „Svet žena“

OD PONEDELjKA U LOZNICI – Počinje program „Svet žena“

Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ organizovaće u Loznici od 2. do 28. marta „Svet žena“, manifestaciju koja neguje vrednosti i afirmiše stvaralaštvo žena u raznim oblastima. Višednevni program svečano će otvoriti pozorišna predstava „Madam“, koju je po romanu „Prozraci“ Svetlane Velmar Janković priredila Milena Pavlović Čučilović, a na sceni Vukovog doma kulture izvešće je Ljubinka Klarić, Staša Nikolić, Dragan Vučelić i gudački kvartet „Intuitive“. Početak je u sedam sati uveče.

Sledeći program u okviru manifestacije je zakazan u istom terminu za 11. mart u Galeriji „Mina Karadžić“, gde će publici biti predstavljen film „Kult Svete Petke i žene u Srbiji“ i održano predavanje dr Vesne Marjanović. U Omladinskom centru 16. marta u 17 sati biće priređeno predavanje „Menopauza – moje najbolje godine“, a u Muzeju Jadra 23. marta Lozničani će moći da vide izložbu grafika i slika „Grafičko–slikarski putopisi“ autorke Slađane Marinković, diplomirane grafičarke. Stalna postavka slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović prirediće 26. marta od 18 sati program pod nazivom „Spomenar znamenite žene srpske“, a učestvovaće muzejska savetnica Ljiljana Čubrić i dr Ljiljana Stankov, koje će govoriti o Katarini Ivanović i Katarini Malivuk.

Dan kasnije, od pet popodne, u Galeriji „Mina Karadžić“ biće priređen program pod nazivom „Umetnost i nove tehnologije u svetu i kod nas“, a predstaviće se Edina Selesković, Udruženje poslovnih žena „Kreativna vizija“ i Turistička ogranizacija grada Loznice. Takođe 27. marta, od osam uveče, u Vukovom domu kulture koncert će prirediti „Rocher etno band“. Narednog dana o tajnama dobrog intervjua i moći pisane reči govoriće Branislava Mićić, a predavanje „Kako se kuva brend“ održaće Ivana Popović. Ovaj program je u Galeriji „Mina Karadžić“ od 11 sati, dok je završnica „Sveta žena“ planirana za osam uveče, kada će u Vukovom domu kulture koncert održati Marko Luis.

Manifestaciju podržava Grad Loznica, a višednevni programi „Sveta žena“ održavaju se od 2002. godine. Do sada je raznovrsnim aktivnostima njima ukazano na veoma značajne žene u različitim oblastima, a javnost je imala prilike da se upozna sa stvaralaštvom Milene Pavlović Barili, Nadežde Petrović, Anice Savić Rebac, Bobe Blagojević, Ksenije Anastasijević, Isidore Sekulić, Mire Trailović, Žanke Stokić, Delfi Ivanić i drugih. Na manifestaciji „Svet žena“ do sada su učestvovale Ljubica Arsić, Ljiljana Đurđević, Radmila Lazić, Vukica Mikača, Sanja Domazet, Ružica Sokić, Snježana Milivojević, Vida Ognjenović, Ivana Stefanović, a između ostalog, priređene su brojne slikarske i dokumentarne izložbe, kao i pozorišne predstave.

Autor: S.P.

Izvor: Loznickenovosti.com