Članice UPŽ Srbije prisustvovale su radnoj večeri na temu „Kvartalne analize ekonomskih kretanja“

Članice UPŽ Srbije prisustvovale su radnoj večeri na temu „Kvartalne analize ekonomskih kretanja“

Radojka Nikolić, ekonomska analitičarka, urednica časopisa „Ekonometar“ i Magazina „Biznis“ i članica UPŽ Srbije, predstavila je prisutnim članicama Udruženja statističku sliku ekonomije Srbije u 2019. godini, govoreći o značaju „Turskog toka“ i ekonomskim trendovima u industriji, spoljnoj trgovini i trgovini na malo.

Takođe je bilo reči o brojkama vezanim za zapošljavanje,visini zarada u različitim delatnostima, Ekonomskom memorandumu za Srbiju (CEM) i dokumentima vezanim za potencijale i reforme kojima bi se obezbedio rast dohotka po glavi stanovnika i rast zemlje uopšte. Kako je rečeno, reforme i rast neće biti lako izvodljivi, jer je Srbija tek sada uspela da dostigne nivo koji je imala 1990. godine: 30 godina nam je bilo potrebno da se vratimo tamo gde smo bili.

Ipak, i pored nepovoljnih ocena Svetske banke o usporavanju globalnog privrednog rasta 2019. godine, zbog trgovinskog rata SAD i Kine, moguće je, uz određene uslove, očuvati makroekonomsku stabilnost Srbije, ocenjeno je na ovom sastanku.