One su ŽENE ZMAJEVI, najbolje preduzetnice Srbije i vode „Najevropskije ženske firme“

One su ŽENE ZMAJEVI, najbolje preduzetnice Srbije i vode „Najevropskije ženske firme“

Za 21 godinu postojanja Udruženje poslovnih žena Srbije ohrabrilo je brojne žene koje su krenule teškim i neizvesnim putevima preduzetništva. Po 13. put dodeljene su nagrade „Cvet uspeha za ženu zmaja“ najboljim preduzetnicama u Srbiji.

Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

Dodelu nagrade Cvet uspeha za ženu zmaja već 21 godinu organizuje Udruženje poslovnih žena Srbije. Tako se podstiče preduzetnički duh žena .

Od 23 nominovane iz cele zemlje, laskavu titulu ponelo je 10 preduzetnica, a prvu nagradu za „Naj evropsku žensku firmu“ podelile su vlasnice dva preduzeća. Katarina Obradović („Be You Technology“) i Sanja Jakovljević („Beorol Prima“), obe iz Beograda

Katarina Obradović voli da sklapa poslovne kockice

Kao da razbija predrasude o ozbiljnim i zamišljenim naučnicima, Katarina Obradović, inženjer elektrotehnike, magistar tehničkih nauka i vlasnica preduzeća „Be You Technology“, pleni vedrinom. Iskreno se raduje priznanju, jer je i to potvrda da nije pogrešila kada se iz akademskih krugova otisnula u biznis. Prešla je dug profesionalni put koji ju je odveo u Nemačku, u grad Ahen, gde je gradila ozbiljnu korporativnu karijeru. Jednog dana je poželela da testira svoje granice, ali na nekom drugom polju.

Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

Laser za trajnu epilaciju bio je samo prvi korak do proizvodnje mašina u oblasti aparaturne kozmetike.

– Od kozmetičkog salona u Ahenu do današnje firme, koja se s vremenom specijalizovala za oblast aparaturne kozmetike, prošlo je dosta vremena, a meni izgleda kao tren. Prepoznala sam da je bjuti biznis veliki potencijal i u to sam ušla kao potpuni laik – kaže Katarina (49).

Tehničko obrazovanje joj je pomoglo da shvati da je budućnost u aparatima kreiranim da budu u službi lepote. Laser za trajnu epilaciju bio je samo prvi korak do proizvodnje mašina za ostale specijalne namene.

Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

Mi smo i sertifikovani edukatori za primenu tih moćnih aparata

– Razvoj proizvoda, dizajn, tehnička priprema za evropsko tržište, testiranje i servisiranje obavlja se u našim firmama u Beogradu. Mi smo ekskluzivni predstavnici jednog od najvećih kineskih proizvođača lasera i sertifikovani edukatori za primenu tih moćnih aparata.

Voli svoj život između Srbije, Nemačke i Kine. Kaže da uspešno sklapa poslovne kockice, uživa u ćerki Iris (23), sinu Aleksandru (21) i, kad god može, predaje se planinarenju, skijanju, surfovanju i ronjenju na dah.

Sanja Jakovljević je zavolela posao o kom ništa nije znala

Da se teorija i poslovna praksa veoma razlikuju, Sanja Jakovljević je rano iskusila. Čim je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, s bratom Vladom Raičevićem je krenula u avanturu preduzetništva.

Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

Od zanatske radnje do vodeće kompanije za proizvodnju, uvoz i distribuciju ručnog alata i pribora za završne radove u građevinarstvu.

– Imali smo sve, ali želeli smo da sami nešto stvorimo. Hteli smo da proizvodimo, pa smo u garaži počeli da pravimo valjke. Brat je od delova otpada napravio termodifuzionu mašinu, ja sam šila valjke, bavila se prodajom, knjigama. Krajem devedesetih bili smo zanatska radnja i verovali smo da možemo više – priča Sanja (50).

Danas je vlasnica preduzeća „Beorol Prima“, koja s „Beorolom“ i ćerkama firmama predstavlja vodeću kompaniju za proizvodnju, uvoz i distribuciju ručnog alata i pribora za završne radove u građevinarstvu.

Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

Mislim da su žene detaljne, posvećene, lojalne, prave domaćice svog posla.

– Zavolela sam posao o kome nisam znala ništa i to je dokaz da, bez obzira na to čime se bavili, odakle poticali i kuda išli, ukoliko verujete u sebe, pretvorićete nemoguće u moguće. Ponosna sam što smo proširili poslovanje, pa osim u pet zemalja regiona imamo filijale u Rusiji i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Preživela je turbulencije, teško se mirila s poslovnim izdajama, ali nije odustala od stava da treba ulagati u saradnike i poslovne sisteme.

– Mislim da su žene detaljne, posvećene, lojalne, prave domaćice svog posla. Zato ih ima na vodećim pozicijama u mojoj firmi. Imam dve ćerke i u njima prepoznajem isto. Mina (19) studira biomedicinu, dok Elena (16) traži svoj put. Biće lepo ako neka krene sa mnom, ali ih neću sputavati da sanjaju svoje snove – s nežnošću pominje ćerke, ali i saradnice.

Autor: B. G.

Izvor: Zena.blic.rs