Na Rudniku se ne boje nestašice rezervi olova i cinka: Rude ima još bar za deceniju

Na Rudniku se ne boje nestašice rezervi olova i cinka: Rude ima još bar za deceniju

Novih milion tona garantuje dug vek kopovima Šumadije

LAMPE na šlemovima kamarata u utrobi Rudnika i flotacije „Rudnik“ na istoimenoj planini, „krovu“ Šumadije, neće se gasiti još najmanje deceniju, a verovatno još mnogo duže. Garantuju to nove zalihe rude olova i cinka od milion tona, čiji iskop je počeo. Najnovija geološka istraživanja, koja su obavili naši i inostrani specijalizovani stručnjaci, ukazuju da rezervi tih ruda sigurno ima još!

– Počeli smo da otkopavamo rudu sa tog našeg novog rudnog tela – potvrđuje Aco Ilić, generalni direktor „Rudnika“. – Njeni sadržaji su izvanredni, čak kvalitetniji od očekivanih. To je još u novembru pokazala vrlo visoka koncentracija olova i cinka u rudi iz novog kopa. Do sada, plan za ovu godinu ispunili smo sa 90 odsto.

Pre 15 godina, Rudniku olova i cinka, kako se zvao pre prodaje beogradskoj kompaniji „Kontango“ pretilo je – gašenje! Istražene i sigurne rezerve rude bile su na minimumu, kao i egzistencija zaposlenih, čiji broj se osipao. Ekonomisti ovu privatizaciju svrstavaju u jednu od deset najboljih i najuspešnijih u Srbiji!

– „Rudnik“ ima 466 zaposlenih. Prosek plata je 65.000 dinara neto. Od tog broja radnika, 260 su rudari, koji godišnje ukupno 62.500 puta siđu u jamu, na više od 400 metara pod površinom zemlje. Ostali rade na flotaciji i drugim poslovima. Planirana su i zapošljavanja novih radnika. Broj povreda zaposlenih sveli smo na četiri, pet godišnje, i to lakih, ali želimo da ih svedemo na nulu. „Rudnik“ je dobio najprestižnije evropske nagrade za sigurnost na radu, zbog efikasne zaštite radnika – nastavlja Ilić.

Lane je za istraživanja novih ležišta rude potrošeno dva miliona evra, izbušeno je 45 kilometara bušotina, dok je ove godine izbušeno oko 60 kilometara.

„ŽENE ZMAJEVI“

INTERESANTNA je i nagrada, koju je „Rudnik“ dobio i ove godine – zove se „Cvet uspeha za ženu zmaja“, a dodeljuje se najboljim preduzetnicama u Srbiji. Dobitnik je i nacionalne, prve nagrade „Rodno najsenzitivnija kompanija“, za rodnu ravnopravnost.

Autor: M. Bošnjak

Izvor: Večernje novosti