Kad ne mogu da nađu posao – žene pokreću sopstveni biznis

Kad ne mogu da nađu posao – žene pokreću sopstveni biznis

NOVI SAD – Da žene mogu stati rame uz rame sa muškim preduzetnicima, da ih treba ohrabriti i dati im vetar u leđa pri pokretanju posla, o tome je bilo reči i na završnoj konferenciji projekata „Space for women“ , koja je večeras održana u Rektoratu novosadskog univerziteta.

„I onda sam rekla ok, šta je to što ja mogu da radim a da ne zahteva nikakvu investiciju, i tako sam krenula da prodajem znanje, odnosno da se bavim konsaltingom…“

Ovo je priča Biljane Ždrale koja je od rada u kafiću, preko prodaje posteljine od vrata do vrata, ubrzo postala menadžerka i direktorka te kompanije. Međutim, tu se nije zaustavila. želela je da pokrene sopstveni posao, i velikim trudom i radom u tome je uspela.

Izvor: RTV

Biljana Ždrale suvlasnica srpskog ogranka konsultanske kuće Mercuri international i suosnivačica startapa Bookovski

„Prvih par klijenata sam bogami morala besplatno da odradim, jer niko nije kapirao šta ja to hoću i šta ja to radim i tako je krenuo moj konsalting. Najpre moraju neko vreme da malo, onako crnče, da rade više nego što se od njih i traži, dok ne skupe reference za siguran početak „, ističe ona.

Trenutno, žene preduzetnice čine nešto više od 30 odsto privatnika kod nas. Da se njihov broj povećava, evidentno je, ali problemi ostaju – finansije, odnosno početni kapital.

„Danas je žensko preduzetništvo dosta odmaklo u odnosu na 20 godina kada smo počinjali sa ovom temom, ali problemi sa kojima se suočavaju je nedostatak finansijskih sredstava i mogućnost da svoj biznis otpočnu uz neku finansijsku podršku, a sa druge strane tu su problemi vezani za pristup tržištu i problem da se ženska preduzeća uključe u lance dobavljača“, navodi Sanja Popović Pantić predsednica Udruženja poslovnih žena.

Pored navedenih problema, žena preduzetnica je manje u odnosu na muškarce, jer se one na pokretanje sopstvenog posla odlučuju tek kada probaju sve druge opcije za zaposlenje.

„U našoj zemlji je potrebno da ohrabrimo žene da im preduzetništvo bude prva opcija, da žele da dostignu nešto u svojoj lokalnoj zajednici, da naprave proizvod ili projekat koji će biti prodavan u inostranstvu“, kaže Dragana Đermanović preduzetnica i predsednica PCG grupe.

Žensko preduzetništvo predstavlja bitan potencijal za razvoj ekonomije, smatraju i u Vladi Srbije, pa bi trenutni projekti koje ona sprovodi trebalo da utiču na smanjenje nezaposlenosti žena, osnivanje inovativnih ženskih kompanija, kao i na razvoj preduzetništva uopšte.

Autor: Zelić Nada

Izvor: Rtv.rs