Radionice za ekonomski nezavisnu ženu

Radionice za ekonomski nezavisnu ženu

Sjenica – Radionica za žene starosti 40+ godina iz opština Sjenica, Brus i Raška koje se bave izradom tradicionalnih rukotvorina, a koje su upoznate sa inovativnom proizvodnjom rukotvorina putem kombinacije modernih elemenata dizajna sa tradicionalnim motivima, održana je u Sjenici.

Foto: sajt opštine Sjenica

Cilj projekta je izgradnja međugeneracijske mreže žena u nerazvijenim opštinama Raška, Sjenica i Brus i ispunjenja njihovih ekonomskih prava i poboljšanja uslova da deluju kao pokretači pozitivnih društveno – ekonomskih promena u njihovim multietničkim i multireligioznim zajednicama.

U mentorskoj fazi projekta obučene žene će zajedno sa ekspertkinjom Marijom Ivanković – Jurišič, dizajnerkom tekstila i vlasnicom modnog brenda „Marija handmade“ raditi na kreiranju i proizvodnji prototipova suvenira i rukotvorina na osnovu kombinacije inovativnih tehnika, dizajnerskih elemenata i tradicionalnih motiva rukotvorina. Ti inovirani etno – dizajnerski proizvodi, ručno izrađeni od strane polaznica obuke i mentorskog programa, će zatim tokom završne projektne manifestacije biti predstavljeni u okviru izložbe na kojoj će takođe kao jedan od rezultata projekta biti promovisana „knjiga standarda“ digitalnih rešenja modernog dizajna u rukotvorinama.

„Meni je izuzetno zadovoljstvo što svoje desetogodišnje iskustvo mogu da podelim i prenesem ženama, kroz praktična znanja. Folklorno nasleđe i tradicionalna tehnika su inspiracija, putem kojih možemo doći do novih proizvoda koji se mogu plasirati na tržište i tako ostvariti ekonomska nezavisnost žena“, istakla je mentorka Marija Ivanković – Jurišič.

Načelnica Odeljenja za privredu i razvoj, Maida Kasumović, poželela je toplu dobrodošlicu svim učesnicama, i izrazila zadovoljstvo zbog velikog interesovanja za ovaj projekat.

„Zadovoljstvo mi je da na jednom mestu vidim ovoliko sugrađanki, te se nadam da će ovo biti slika koju ćemo češće imati priliku da vidimo u budućnosti. Mi se zaista trudimo da sve projektne aktivnosti podržimo, a projekti koji podrazumevaju jačanje žena i ženskog preduzetništva, svakako su prioritet Lokalne samouprave, a meni lično predstavljaju zadovoljstvo da radim na istim. Ovaj naš današnji skup će biti svojevrsna baza podataka za nas i sve dalje aktivnosti koje će se sprovoditi i koje će se ticati jačanja žena i ženskog preduzetništva, pa vas ohrabrujem da se uvek odazovete pozivima poput ovog“, dodala je načelnica Kasumović.

„Na današnjoj obuci je bilo reči o spoju tradicionalnog i modernog gde su prisutne imale priliku da se upoznaju sa inovativnom proizvodnjom rukotvorina. Obuka za mlađu grupu žena od 18 do 35 godina će se održati u januaru 2020.godine, a tom prilikom će polaznice obuke biti obučene u oblasti digitalnog brendiranja i promocije. Nadamo se daljoj uspešnoj saradnji kao i uspešnoj realizaciji planiranih aktivnosti”, istakla je koordinator projekta “Izgradnja međugeneracijskog i interkulturalnog mosta ekonomskog prosperiteta za žene u Raškoj i Sjenici, Emina Kučević Rovčanin.

Opštinska uprava u Sjenici je dala potpunu podršku u daljoj realizaciji ovog projekta, Ambasada SAD-a je finansijski pomogla projekat, dok realizaciju sprovodi Udruženje poslovnih žena Srbije u saradnji sa lokalnom kućom razvoja Brus kao i u saradnji sa Raškom i Sjenicom.

Izvor: Glaszapadnesrbije.rs