Dr Nina Sinicki, specijalista ORL i kvantne medicine – Bah melem za visok pritisak, Verdi za migrenu

Dr Nina Sinicki, specijalista ORL i kvantne medicine – Bah melem za visok pritisak, Verdi za migrenu

Muzika je za porodicu Sinicki sastavni deo života, pa i ne čudi što u njihovoj poliklinici As Medicus Biorezonanca, na Crvenom krstu i na Bežanijskoj Kosi, možete čuti lekovite akorde Baha, Betovena ili Verdija. Na mestu gde vas leče muzika i Integrativna medicina, dočekala nas je dr Nina Nikolovska Sinicki, specijalista otorinolaringologije i kvantne medicine.

Ove godine dr Nina Sinicki je ponela nagradu Udruženja poslovnih žena „Cvet uspeha za ženu zmaja“ za inovativnost. A čini se da je od samih početaka njenog rada, zajedno sa suprugom Aleksandrom, inovativnost upravo ono čemu su stremili.

Prvi su u Srbiji, još devedesetih, doneli nov metod lečenja kvantnom medicinom i to iz Rusije. Uveli su i muzikoterapiju, posebnu oblast koja spaja muziku i medicinu, te pacijenti koji su kod njih slušaju određenu muziku, ali i dobiju recept šta da slušaju kod kuće. Kod visokog pritiska klasična muzika poput Baha može da pomogne, kod migrene, kažu, Verdi.

– Uvek sam imala viziju da pomognem, ali klasična medicina mi to često nije omogućavala. Vi znate da naša medicina funkcioniše tako da svako svoju oblast leči, pacijent ode kod pet-šest lekara, sa kesom lekova, papira i uputa. Mi to nismo želeli. Ta misao, da možemo čoveka da sagledamo kao celinu nas je dovela do Kvantne medicine, kojom danas lečimo brojna oboljenja – priča za naš portal dr Nina Nikolovska Sinicki.

Rođena je u Skoplju, a osnovnu i srednju školu završila je u Bitolju, gde je sa očevim sestrama i živela. Tu je išla u osnovnu i nižu muzičku školu, a kasnije je završila i matematičku gimnaziju i srednju muzičku školu.

Otac joj je još pre Drugog svetskog rata zbog posla živeo u Beogradu, pa je bilo jasno da će studije pohađati u tom gradu. Ali ni tada, ljubav prema muzici nije jenjavala i uporedo uz Medicinski fakultet završavala je i Muzičku akademiju, i to dva odseka – teoretski i klavir.

– Završila sam sve u roku. Sa 23 godine sam već bila i lekar i profesor muzike. Kasnije sam završila specijalizaciju iz otorinolaringologije i magisterijum iz fonijatrije, a zatim i doktorat iz otorinolaringologije. Ali, muzika je takođe uvek bila moja profesija – priča dr Sinicki za naš portal.

Na prvoj godini studija, formiran je hor „Collegium Musicum“, čiji stalni član je postala. Te 1971. god. osvojili su prvu nagradu na svetskom takmičenju u Arecu, Italija, što je otvorilo mogućnost za brojna putovanja. Uz dva fakulteta i hor, predavala je i u baletskoj školi, pa je već kao studentkinja imala staž.

– U porodici smo svi uz muziku rasli i odrasli. Nisam mogla da se odreknem ničega, zato sam stalno uz medicinu pratila svoju muzičku nit. Profesorka na Muzičkoj akademiji mi je nudila da ostanem tu da radim, da budem njen asistent, ali nisam htela da napustim medicinu. Našla sam rešenje – okrenula sam se fonijatriji koja se bavi problemima glasa i govora kod pevača i profesionalaca glasa i tako napravila sponu medicine i muzike.

Inače, ćerka Ana Sinicki je operska pevačica, koja je na Jejlu u SAD, dobila punu stipendiju i završila master studije operskog pevanja, a nastupala je na brojnim svetskim scenama. Suprug dr Aleksandar Sinicki peva i svira gitaru, a sin, radiolog, završio je muzičku školu i takođe svira gitaru.

Sa suprugom Aleksandrom, čiji je otac bio Rus, imala je mogućnost da bude na izvoru informacija u tadašnjem SSSR-u. U Moskvi, Kijevu a kasnije i u Pragu, pohađali su seminare i obučavali se za nešto novo što dotad nije postojalo u Srbiji.

Autor: Sandra Petrović

Izvor: Ekapija.com