Održane obuke za žene u Sjenici i Raškoj

Održane obuke za žene u Sjenici i Raškoj

Prvim edukativnim radionicama na temu „Kombinovanje modernih elemenata dizajna i tradicionalnih motiva rukotvorinaodržanim u Sjenici i Raškoj, otpočela je realizacija projekta „Izgradnja međugeneracijskog i interkulturalnog mosta ekonomskog prosperiteta za žene u Raškoj i Sjenici“ koji sprovodi Udruženje poslovnih žena Srbije u saradnji sa Lokalnom kućom razvoja iz Brusa, a uz podršku Ambasade SAD.

U okviru prvih radionica 36 žena iz projektnog regiona Sjenica, Raška i Brus, starosti 40+ godina, a koje se bave izradom tradicionalnih rukotvorina imale su priliku da se upoznaju sa inovativnom proizvodnjom putem kombinacije modernih elemenata dizajna sa tradicionalnim motivima. Treninge je držala Marija Ivanković Jurišić, inženjer tehnologije dizajna, dizajnerka tekstila i vlasnica modnog brenda „Marija Handmade“, koja se u svom radu oslanja na tradicionalne zanate i proizvodi odeću tehnikom tkanja od prirodnih materijala, angažujući lokalne sirovine, dobavljače i radnu snagu. Marija će kroz mentorski rad nastaviti rad sa ženama na kreiranju i proizvodnji novih prototipova suvenira i rukotvorina na osnovu kombinacije inovativnih tehnika / dizajnerskih elemenata i tradicionalnih motiva.

U narednoj fazi projekta, jedna grupa mlađih žena iz projektnog regiona (starosne dobi od 18 do 35 godina) biće obučena u oblasti digitalnog brendiranja i promocije. One će tokom mentorskog procesa raditi na pokretanju digitalnih promotivnih kanala (Facebook, Instagram) pomoću kojih će u budućnosti u svojstvu blogerki / influenserki putem društvenih mreža vršiti promociju rukotvorina proizvedenih od strane žena učesnica ovog projekta. U III fazi projekta je cilj da se sve žene koje su prošle kroz obuke okupe na zajedničkim panelima i da se povežu i umreže, time će se u velikoj meri unaprediti promocija i tržišni plasman rukotvorina i etno suvenira iz Sjenice, Raške i Brusa, a samim tim i omogućiti ženama da generišu dodatne prihode i na taj način doprinesu svom ekonomskom osnaživanju.

U okviru završne manifestacije u junu 2020. godine, biće predstavljeni rezultati projekta i zajednički rad svih obučenih žena. Inovirani etno-dizajnerski proizvodi će tom prilikom biti promovisani zajedno sa „digitalnom knjigom standarda“ i rešenja modernog dizajna u rukotvorinama. Ovim aktivnostima je planirano ostvarivanje primarnog cilja projekta, a to je izgradnja međugeneracijske mreže žena u nerazvijenim opštinama Raška, Sjenica i Brus, kako bi se omogućilo ispunjenje njihovih ekonomskih prava i poboljšali uslovi za delovanje kao pokretača pozitivnih društveno-ekonomskih promena u njihovim multietničkim i multireligioznim zajednicama.