Održan redovni sastanak sekcije Ženskog biznisa kluba UPŽ Srbije

Održan redovni sastanak sekcije Ženskog biznisa kluba UPŽ Srbije

U prostorijama Fonda za inovacionu delatnost u Naučno-tehnološkom parku Beograd, danas je održan šesti redovni sastanak Ženskog biznis kluba u 2019. godini. Na sastanku je predstavnik Fonda, Vladimir Vojvodić, prezentovao Program ranog razvoja i Program saradnje nauke i privrede za inovativne projekte, tako da su članice UPŽ Srbije imale priliku da se detaljnije upoznaju sa njima. 

Fond za inovacionu delatnost je 10. oktobra ove godine objavio novi javni poziv za navedene programe, koji je otvoren do 31. decembra 2019. godine u 15.00 časova. Prijave inovativnih projekata podnose se putem portala Fonda za inovacionu delatnost, a više o tome može se videti na http://www.inovacionifond.rs/info/bespovratna-sredstva-za-inovativna-resenja. Za ovaj javni poziv obezbeđena su sredstva u iznosu 6.000.000 evra u okviru budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a kroz „Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja“ (po osnovu Sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Svetske banke).

Program ranog razvoja namenjen je mikro i malim preduzećima koja posluju do pet godina i koja razvijaju tehnološku inovaciju za kojom postoji potreba na tržištu. Inovativni projekti preduzeća se sufinansiraju u iznosu do 80.000 evra.  Finansiranjem koje Fond dodeljuje, pokriva se maksimalno 70% ukupnih opravdanih troškova projekta, čije trajanje je do 12 meseci. Novina je da se po prvi put mogu prijaviti i timovi, koji će biti u obavezi da registruju preduzeće tek u slučaju da njihov projekat bude odobren za finansiranje.

Kada je u pitanju Program saradnje nauke i privrede, dodeljuje se finansijska podrška do 300.000 evra po projektu, a korisnici su konzorcijumi koji se sastoje od najmanje jednog privatnog mikro, malog ili srednjeg preduzeća osnovanog u Srbiji i jedne javne akreditovane naučno-istraživačke organizacije. Finansiranjem koje Fond dodeljuje pokriva se maksimalno 70% ukupnih opravdanih troškova projekta za mikro i mala preduzeća, odnosno 60% za srednja preduzeća. Projekti mogu trajati do 24 meseca. 

Nakon prezentacije ovih programa sastanak, koji je vodila Olivera Popović, potpredsednica UPŽ Srbije, nastavljen je predstavljanjem novih članica, ostalim pitanjima i umrežavanjem.