Ljubav prema poslu i visoki ciljevi put uspeha čačanskih preduzetnica

Ljubav prema poslu i visoki ciljevi put uspeha čačanskih preduzetnica

Žensko preduzetništvo još je neiskorišćeni potencijal, a žene na čelu preduzeća prati niz specifičnih problema. Ipak, ima Čačanki koje su od svog posla napravile brend. Sa njima je razgovarala Silvija Pašajlić.

Poslastičarski put Zorice Selaković pun je uspona i padova. Od prve radionice za izradu kolača registrovane na području nekadašnje Jugoslavije do ozbiljne proizvodnje u kojoj je svakodnevno angažovano dvadesetak radnika prošlo je tri decenije. Za ovu ambasadorku ženskog preduzetništva kolektiv je druga porodica o kojoj brine.

“Održati te dve porodice to je stvarno veliki veliki uspeh. Evo 30 godina se borimo. Žene moraju da budu i majke i domaćice i bake i poslovne žene i supruge. Znači da bi sve to održale njima je stvarno još dodatni teret preduzetništvo“, kaže preduzetnica iz Čačka Zorica Selaković.

Za uspeh i stvaranje brenda potrebne su godine i decenije. Ipak čačanske preduzetnice kažu da ih ka uspehu vodi ljubav prema poslu i visoki ciljevi. Maruška je u prepoznatljivom proizvodu spojila umetnost i biznis. Ipak kaže da bez kapitala, kredita i nekretnina početak nije lak.

“U početku sav biznis, kada neko krene da radi svoj biznis sve što se zaradi mora da se ulaže ponovo dok prođu određene godine i ja se zaista iskreno nadam da dolaze godine kada će ovaj biznis koji ja sada radim mnogo više da se širi i onda ćemo moći drugačije da napredujemo“, kaže preduzetnica iz Preljine Maruška Topalović

Žene teže dolaze do finansijskih sredstava, još uvek su na manje plaćenim poslovima, ali iako su, po mišljenju mnogih, revnosne u poslu i dalje nisu ravnopravne. Ipak, poslednjih godina sve je više onih koje se osmele da započnu sopstveni biznis.

“Ono što je najbitnije to je da su same žene shvatile i žele da postanu ekonomsko nezavisne i samim tim dolazi do većeg otvaranja i sve veće popularnosti ženskog preduzetništva što samimi tim dovodi do stabilnijeg privrednog razvoja“, navodi Gorana Tanasković, direktorka Udruženja poslovnih žena u Čačku.

Statistika pokazuje da sada već ima 25 odsto preduzeća i preduzetničkih radnji na čijem čelu su dame. A mnoge preduzetnice u Čačku već su se potvrdile u poslovnim vodama.

Autor: Silvija Pašajlić

Izvor: Rts.rs