Žena zmaj: Projektna inženjerka u borbi za selo

Žena zmaj: Projektna inženjerka u borbi za selo

Kada je izašla na scenu pozorišta Madlenianum, Malina Stanojević, predsednica Udruženja žena Sačuvajmo selo iz Priboja ponela je titulu „žena zmaj“ kao dobitnica specijalnog priznanja za razvoj ruralnog ženskog preduzetništva.

Ovo priznanje svake godine dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije i jedno je od najvećih priznanja koje jedna žena u Srbiji može da dobije.

Na bini je Malina izgledala ali i zvučala tako prostodušno i iskreno da je pokupila sve „ovacije“ publike. Još kada se na vrcav način, govoreći o podršci koju je dobijala tokom svog angažmana u poljoprivredi i očuvanju sela, zahvalila svom mužu rečima da joj je bio „podrška jer joj nije smetao“ – dobila je jak aplauz koji se orio Madlenianumom.

Kasnije u foajeu kada se svečanost završila, svako je hteo da je pozdravi, stisne joj ruku i fotografiše se sa njom za uspomenu.

A ko je Malina Stanojević?

Želimo da Vam je ovde predstavimo, jer zaista to zaslužuje.

Po zanimanju projektant elektroinstalacija, zaposlena u Fabrici automobila Priboj (FAP) Malina Stanojević je svoj odlazak u penziju iskoristila za osnivanje sopstvenog poljoprivrednog gazdinstva i angažovanja u borbi za opstanak sela, a pre svega ostanak žena na njemu verujući da je žena ključ za njegovo očuvanje.

Jer, kako kaže, žene su „veliki heroji, radnici i stratezi za neku našu novu budućnost“. Gazdinstvo u kojem joj pomažu članovi domaćinstva osnovala je 2012. godine kao i Udruženje žena „Sačuvajmo selo“ Priboj čija je predsednica.

Udruženje se bavi razvojem poljoprivrede i domaće radinosti u funkciji seoskog turizma, očuvanja tradicije i kulturne baštine, rodne ravnopravnosti i postizanje veće vidljivosti i aktivnosti seoskih žena.

Za šest godina realizovano je 12 porojekata. Zahvaljujući Udruženju, žene iz sela pribojske opštine prošle su obuke za pisanje projekata, izradu biznis planova i pokretanje sopstvenog biznisa, za plasteničku proizvodnju povrća, preradu, korišćenje novih tehnologija, marketing za plasman proizvoda, postižući vidljive rezultate što pokazuje 19 plastenika dobijenih u okviru projekata. Uz plastenike, žene dobijaju i opremu, podstiču se da prerađuju svoje primarne proizvode i tako ih plasiraju na tržište jer je tako isplativije.

Napravljeni su timovi u selima, podeljena oprema za preradu, angažovan tehnolog i pomoću uređaja refraktometra u svakom timu se postiže isti kvalitet i ukus prerađevina.

Donacijom grantova za podizanje plastenika, žene su dobile mogućnost da postanu samostalne i nezavisne, materijalno osnažene i da svaka radi na ličnom usavršavanju i napredovanju. Koristeći nove tehnologije komuniciraju mejlovima, same fotografišu svoje proizvode za plasman preko interneta, pored prodaje na lokalnoj pijaci. Edukuju se na seminarima, a uz prezentaciju domaćinstva, radi se i na mapiranju kapaciteta za publikaciju seoskim turizmom. U rad i aktivnosti, uključuje se, direktno ili indirektno oko 100 žena.

Deo proizvoda Udruženje doinra, pokazujući da je briga o potrebama drugih podjednako važna kao i briga o sebi. Malina je član Nacionalnog tima za preporod sela, član aktiva za poljoprivredu u opštini Priboj, potpredsednica MZ Pribojska banja. Dobitnica je nekoliko nagrada, učesnica sajma Žestival, gde je nagrađena za najbolju rakiju 2017 godine, učesnica mnogih smotri izvornog pevanja. Majka je dvoje dece, koja joj u svemu što radi pružaju svesrdnu pomoć i podršku.

Izvor: Dobrevesti.rs