S ovogodišnjim nosiocima titule žena zmaj- One su najbolje preduzetnice Srbije

S ovogodišnjim nosiocima titule žena zmaj- One su najbolje preduzetnice Srbije

Za 21 godinu postojanja Udruženje poslovnih žena Srbije ohrabrilo je brojne žene koje su krenule teškim i neizvesnim putevima preduzetništva. Po 13. put dodeljene su nagrade „Cvet uspeha za ženu zmaja“ najboljim preduzetnicama u Srbiji. Od 23 nominovane iz cele zemlje, laskavu titulu ponelo je 10 pređuzetnica.

Sanja Jakovljević

Zavolela sam posao o kom ništa nisam znala

Da se teorija i praksa razlikuju, Sanja Jakovljević je rano iskusila. Čim je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, s bratom Vladom Raičevićem je krenula u avanturu preduzetništva.

– Imali smo sve, ali želeli smo da sami nešto stvorimo. U garaži smo počeli proizvodnju valjaka. Brat je sam napravio termodifuzionu mašinu, ja sam šila valjke, bavila se prodajom, knjigama. Krajem devedesetih bili smo zanatska radnja i verovali smo da možemo više – priča Sanja (50).

Danas je vlasnica preduzeća „Beorol Prima“ , koja s „Beorolom“ i ćerkama firmama predstavlja vodeću kompaniju za proizvodnju, uvoz i distribuciju ručnog alata i pribora za završne radove u građevinarstvu.

– Zavolela sam posao o kome nisam znala ništa i to je dokaz da, bez obzira na to čime se bavili, ukoliko verujete u sebe, pretvorićete nemoguće u moguće. Ponosna sam što danas uz pet zemalja regiona imamo filijale i u Rusiji i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Preživela je turbulencije, borila se s poslovnim izdajama, ali nije odustala od stava da treba ulagati u saradnike i sisteme.

– Mislim da su žene detaljne, posvećene, lojalne, prave domaćice svog posla. Zato ih ima na vodećim pozicijama u mojoj firmi. Imam dve ćerke i u njima prepoznajem isto. Mina (19) studira biomedicinu, dok Elena (16) traži svoj put. Biće lepo ako neka krene sa mnom, ali ih neću sputavati da sanjaju svoje snove- s nežnošću pominje ćerke, ali i saradnice.

Katarina Obradović

Volim da sklapam poslovne kockice

Kao da razbija predrasude o naučnicima, Katarina Obradović, inženjer elektrotehnike, magistar tehničkih nauka i vlasnica preduzeća ,,Be You Technology“, pleni vedrinom. Prešla je dug put koji ju je odveo u Nemačku, u Ahen, gde je gradila korporativnu karijeru. Onda je poželela da testira svoje granice, ali na nekom drugom polju.

– Od kozmetičkog salona u Ahenu do današnje firme prošlo je dosta vremena, a meni izgleda kao tren. Prepoznala sam da je bjuti biznis veliki potencijal i u to sam ušla kao potpuni laik – kaže Katarina (49).

Tehničko obrazovanje joj je pomoglo da shvati da je budućnost u aparatima kreiranim da budu u službi lepote. Laser za trajnu epilaciju bio je prvi korak do proizvodnje mašina za ostale specijalne namene, tj. za kozmetičko-estetske svrhe.

– Razvoj proizvoda, dizajn, priprema za evropsko tržište, testiranje i servisiranje obavljaju se u našim firmama u Beogradu. Mi smo ekskluzivni predstavnici jednog od najvećih kineskih proizvođača lasera i sertifikovani edukatori za primenu tih moćnih aparata.

Voli svoj život između Srbije, Nemačke i Kine. Kaže da uspešno sklapa poslovne kockice, uživa u ćerki Iris (23), sinu Aleksandru (21) i, kad može, predaje se planinarenju, skijanju, surfovanju i ronjenju na dah.

Autor: Branka Gajić (branka.gajic@bliczena.rs)

Izvor: Blic žena

Prvu nagradu za najevropskiju žensku firmu podelile su vlasnice dva preduzeća. Katarina Obradović i Sanja Jakovljević, obe iz Beograda, upoznajte ih.