Kako sebi krče put uspešne preduzetnice

Kako sebi krče put uspešne preduzetnice

Među 10 preduzetnica koje su ove godine dobile priznanja Cvet uspeha za Ženu zmaja koje dodeljuje Udruženje poslovnih žena su i Sanja Jakovljević suvlasnica i direktorka kompanije Beorol i Katarina Obradović, vlasnica preduzeća „Be You Technology“ iz Beograda, i Ahena, Nemačka, koje su podelile nagradu u kategoriji Najevropskija ženska firma.

Jakovljević kaže da se u preduzetničkim vodama našla slučajno. Kao ekonomista radila je u preduzeću koje se bavilo uvozom i izvozom, a potom je na sugestiju brata, otvorila svoju firmu, koja proizvodi alate za završne radove u građevinarstvu i zapošljava više od 400 ljudi.

Kako navodi, za opstanak je ključno bila odlučnost i istrajnost. Nema odustajanja ni kada je najteže, morati verovati u uspeh, kaže Jakovljevićeva, koja kaže da nema opstanka za jednu firmu ako se orijentiše samo na domaće tržište.

Navodi da je u osvajanju stranih tržišta – a sada snabdeva preko 5.000 maloprodajnih objekata sa više od 2.000 proizvoda u 80 zemalja, presudna bila sreća. Ruska kompanija se zainteresovala za njihove proizvode, ponudila joj u jednom trenutku repromaterijal u velikim količinama, i uz nešto ulaganja klupko je počelo da se odmotava, a proizvodnja je postala masovna kako bi zadovoljila zahteve stranih kupaca.

Katarina Obradović je pre pokretanja svog posla radila kao menadžer u jednoj stranoj firmi, ali je shvatila da joj ta pozicija neće doneti napredak. Kao inženjer pokreće trgovinu, a potom i proizvodnju aparata za kozmetičku industriju, gde joj je dragoceno bilo tehničko znanje, ali i iskustva srpske kozmetičke industrije, koja je uvek odgovarala na visoke zahteve ovdašnjih žena.

Nudi takozvanu paketnu prodaju – i aparata i preparata, što joj omogućava proboj i na probirljivo nemačko tržište.

Proizvodnju sopstvenih aparata pokrenula je u Kini, ali plan je da uz partnera iz srodne grane, to učini i ovde, što kako kaže, nije brz i jednostavan proces.

Navodi da je Srbija rasadnik talenata u oblasti inženjerstva i tehnike i da su naši eksperti u toj oblasti kretivniji od kolega u razvijenim zemljama.

Na pitanje šta bi trebalo menjati u srpskom poslovnom ambijentu, Jakovljević navodi:

„Godinama smo se osećali kao siročići dok smo gledali kako se crveni tepih pruža drugima ispred nogu, a mi smo uvek bili zapostavljeni. To je nešto što najviše boli sve domaće privrednike. Multinacionalne kompanije sa velikim kapitalom treba dovoditi, to podiže konkurentnost, ali treba obratiti pažnju i na srpske privrednike. Da država svakom ko hoće da pokrene proizvodnju obezbedi zemljište, da ukine taksu na promenu namene zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko, (tamo gde je dobar deo tog zemljišta pod industrijskim halama, koje su ogromne) pa umesto da podignemo novu fabričku halu, mi taj novac moramo da damo za taksu“.

Ona kaže i da treba slediti primer Italije, koja joj je pre nekoliko godina nudila da prebaci proizvodnju u okolinu Trsta, gde su joj davali bez nadoknade i objekte i zemljište za fabriku.

Autor: Veselinovic Tanja

Izvor: Rs.n1info.com