Gošće – Sanja Popović Pantić i Sanja Jakovljević

Gošće – Sanja Popović Pantić i Sanja Jakovljević

VODITELJ: A u Srbiji je 30 odsto firmi u vlasništvu žena. Da bi dobile podstrek 13.put Udruženje poslovnih žena Srbije dodelilo je priznanje „Cvet uspeha za ženu zmaja“ – najbolju preduzetnicu.U konkurenciji su bile 23 žene a sa nama je jutros preduzetnica Sanja Jakovljević vlasnica preduzeća „Beorol Prima“ iz Beograda i doktor Sanja Popović Pantić predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije. Dame dobro nam došle, tri Sanje sede za stolom.

SANJA JAKOVLJEVIĆ, (Preduzetnica): Hvala.

VODITELJ: Prvo čestitke naravno Sanja vama za ovo priznanje. Dakle, vi ste jedna od 10 onih koji su dobili u stvari ovu nagradu ali evo krenuću priču naravno od predsednice Udruženja. Čuli smo 23 žene su bile u konkurenciji, 10 ih je dobila nagradu, kako se odlučuje ko će poneti „Cvet uspeha za ženu zmaja“ i da li su se kriterijumi promenili u poslednjih nekoliko godina?

SANJA POPOVIĆ PANTIĆ, (Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije): Pa nije lako odlučite se verujte. Svake godine je to onako i radost i dosta ozbiljno posao za komisiju koja onako zaista radi srcem i prihvata da se pozabavi i da pročita vrlo opsežne materijale koje kandidatkinje moraju da nam pošalju, a ako nema dovoljno podataka onda ih tražimo i tako to traje jedno tri meseca otprilike, tako da je posao ozbiljan. I onda na kraju kada sve imamo podatke pravimo da kažemo uže liste i onda krećemo od najboljih znači a to je kriterijum vezan za kategoriju najevropskija ženska firma. Podrazumeva se da firma koja izlazi na inostrana tržišta ne može da izađe ako nema standarde kvaliteta, to će Sanja bolje da ispriča.

VODITELJ: Da.

SANJA POPOVIĆ PANTIĆ, (Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije): I samim tim već odskoči od drugih, i onda već za druge nagrade koje su specijalna priznanja, gledamo koji, u kom su aspektu poslovanja nešto posebno postigle i onda shodno tome se

VODITELJ: Boduje, tako da kažemo.

SANJA POPOVIĆ PANTIĆ, (Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije): Kreira, jeste, specijalno priznanje.

VODITELJ: I na kraju se dodeljuje nagrada. Sanja, vaša kompanija se bavi proizvodnjom ručnih alata, je l tako, poslujete sa mnogim zemljama baš kao što je i Sanja rekla, kako ste se odlučili da pokrenete biznis?

SANJA JAKOVLJEVIĆ, (Preduzetnica): Pa znate kako nije to bila neka sad odluka, nikad odluke nisu u biznisu e odlučujem radiću to i to i uspeću u tome. Uglavnom se to desi onako spontano, imate predispoziciju za to, ali nema tu nekog recepta koji bih ja mogla vama da kažem, sada tako i tako smo odlučili. Prosto su se tako namestile stvari.

VODITELJ: I tako su se stvari namestile, ali zaista i ova nagrada „Cvet uspeha za ženu zmaja“ koji se dodeljuje već sada 13.put a znamo da udruženje postoji više od 20 godina, 21 je l tako odnosno dve decenije, daje podstrek ženama preduzetnicama, šta je vama bilo najteže kada ste ušli u ovaj posao i da li je bilo nekih predrasuda što ste na čelu da kažemo nečega, a žena ste.

SANJA JAKOVLJEVIĆ, (Preduzetnica): Da, pa znate kako, u svaki posao koji ulazite bilo da ste žena ili muškarac, to je izuzetno teško. Mislim, ne bih ja sad tu preterano odvajala

VODITELJ: Da, pravila tu razliku, da.

SANJA JAKOVLJEVIĆ, (Preduzetnica): Da, pravila tu razliku jer svaki početak je težak. E, sad što se tiče nas i žene mi imamo još jedno onako, spoticanje tu, ili kada ste mladi, na primer, ja sam imala 27 godina kada sam krenula u taj biznis, niko vas ne shvata ozbiljno i onda pogotovo što ste žensko. I onda imala sam raznih situacija da mi kažu je li ima ovde neko stariji, ili gde ti je tata i tako dok ubedim ljude da sam zaista ja. Tako da eto to su možda malo, malo

VODITELJ: Neke poteškoće

SANJA JAKOVLJEVIĆ, (Preduzetnica): Poteškoće, da.

VODITELJ: Ili situacija sa kojima ste se suočavali.

SANJA JAKOVLJEVIĆ, (Preduzetnica): Ali prezupčite onda jednog dana, onda vas već potpuno drugačije gledaju.

VODITELJ: Još kad dobijete priznanje, to je već i drugačije.

SANJA JAKOVLJEVIĆ, (Preduzetnica): Da.

SANJA POPOVIĆ PANTIĆ, (Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije): Mi smo sračunali da je potrebno 10 godina da žena

SANJA JAKOVLJEVIĆ, (Preduzetnica): Je l tako?

SANJA POPOVIĆ PANTIĆ, (Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije): Bude prihvaćena u proseku kao ravnopravna na tržištu gde se onda gube te rodne razlike. Ali 10 godina baš nije mali period.

VODITELJ: Nije mali period, jedna decenija. Da li ženska preduzeća jednako traju na tržištu i da li mogu da budu jednako uspešna?

SANJA POPOVIĆ PANTIĆ, (Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije): Pa, podaci pokazuju da otprilike jednako traju, mada je stopa gašenja ženskih firmi nešto malo veća, nekih recimo 47% , ovih 38% tako da, ipak, se može reći da se češće gase ali to je sad, da kažem, opet i sektorski neki uticaj jer se dosta firmi osniva upravo u ovim sektorima gde je veća konkurencija, znači kategorija preduzetnik, radnje, frizerski saloni i tako dalje. Međutim, kada je reč o ovim firmama koje su uspele da se pozicioniraju i na stranim tržištima tu je stopa gašenja manja. I s druge strane sve češće otvaranje firmi u informacionim tehnologijama i tu se žene, da kažem, sve više uključuju.

VODITELJ: Šta je bilo potrebno da ispunite sve da bi ste izašli na inostrano tržište?

SANJA JAKOVLJEVIĆ, (Preduzetnica): U mnogo stvari. Prvo jedna odlučnost i hrabrost da vam kažem, da se pokaže, da izađete uopšte na svetsko tržište. Baš sam pričala Sanji, to je bila onako isto jedna odluka izaći ili ne izaći i onda smo izašli na Svetski sajam u Kelnu 2006.godine. Naravno bili smo onako šok za sve ostale i nismo bili konkurentni, jel prosto ne možete biti konkurentni na svetskom tržištu kada imate Kineze, kada imate velike evropske proizvođače, i to je bio stvarno veliki izazov da postanemo konkurentni. Par godina nakon toga mi smo dobili dobre ponude iz Rusije. Opet su se nekako da vam kažem kockice složile, mislim to je to u biznisu. Znači morate da imate i taj element sreće i onda su nas te količine u stvari bacile u visine. Mi smo uspeli da od eto tako nekih što bih ja rekla neatraktivnih artikala napravimo zaista atraktivne, atraktivne artikle, kao što je…

VODITELJ: Što je opet i uspeh.

SANJA JAKOVLJEVIĆ, (Preduzetnica): I to tako.

VODITELJ: Što je opet uspeh u svemu, u svemu ovome.

SANJA JAKOVLJEVIĆ, (Preduzetnica): Da.

VODITELJ: Drugu godina zaredom Sanja dodeljuje se i nagrada za rodno najsenzitivniju kompaniju, ove godine bilo je duplo više prijavljenih kompanija, ali ove godine nije dodeljena nagrada za najbolji model zapošljavanja žena, zašto?

SANJA POPOVIĆ PANTIĆ, (Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije): Pa zbog toga što zapravo nije lako kreirati model. Obično se greši od strane ovih koji se prijavljuju pa nam pišu zapošljavamo toliki i toliki broj žene i tako dalje, zapravo to nije model. Model je kada osmislite na koji način da obezbedite posao kontinuirano, održiv posao za ženu u svojoj lokalnoj zajednici. Mi smo imali za ovih 13 godina koliko dodeljujemo ovu nagradu pa, da kažem, u proseku svake druge godine odlične modele zapošljavanja, prosto ove godine se to nije ispostavilo i nismo želeli da ga izmišljamo.

VODITELJ: Naravno.

SANJA POPOVIĆ PANTIĆ, (Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije): Kada nije bio. Ali ono što gde zaista stavljamo akcenat naročito prošle godine kada smo i uveli ovu drugu kategoriju jeste da korporacije senzibilišemo na rodnu ravnopravnost dodatno, time što smo uveli ovu kategoriju za rodno senzitivne kompanije gde posebno ističemo one primere koji uključuju žene u lanac dobavljača. Evo Sanja verovatno pretpostavljam, zna mnogo bolje da objasni koliko je teško ući u te lance dobavljača velikih korporacija kada ste mala firma. Ima mnogo barijera, mnogo problema, i mi pokušavamo da osvestimo kod njih da je to deo društveno odgovornog poslovanja i da to ne mora nužno da ide kroz u početku kroz procedure nabavki koje su uvek standardizovane u svakoj kompaniji.

VODITELJ: Da li je teže ili lakše da kažemo biti žena preduzetnica u Beogradu i da li ima razlike u odnosu na unutrašnjost?

SANJA JAKOVLJEVIĆ, (Preduzetnica): Pa ne bih zaista znala da to, mislim ja sad već prosto ne mogu ni da pričam na osnovu ovog tržišta Srbije, jer smo mi zaista izašli mnogo šire na svetsko tržište.

VODITELJ: Kako je to u svetu i u Evropi kada je reč o ženama preduzetnicama?

SANJA JAKOVLJEVIĆ, (Preduzetnica): Pa isto, evo sad baš Sanja što priča o velikim svetskim korporacijama, kao što je ne znam „Moby“, kao što je „Petrovič“, kao što je „Leroy Marlen“, to je izuzetno teško ući u takve, u takve lance ali mi smo i to uspeli jednim delom, proizvodimo pod njihovim brendovima i teško je. Zaista je teško probiti se u tom svetu biznisa. E sad, mislim da li je teže iz unutrašnjosti ili iz Srbije, mislim da to nema baš neke

VODITELJ: Nema neke velike razlike, da.

SANJA JAKOVLJEVIĆ, (Preduzetnica): Da.

VODITELJ: Tako bitne, što ste rekli na početku biti

SANJA POPOVIĆ PANTIĆ, (Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije): Kada je u pitanju strano tržište verovatno, da.

SANJA JAKOVLJEVIĆ, (Preduzetnica): Pa, da, da

VODITELJ: Biti odlučan i hrabar.

SANJA POPOVIĆ PANTIĆ, (Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije): …dovoljno već veliki da plediraš na šire tržište, znači da već ima šta taj kapacitet ali za ove male firme nekada je teško doći i do Beograda u suštini, kada rade lokalno.

SANJA JAKOVLJEVIĆ, (Preduzetnica): Da, evo Sanja ima više iskustva

VODITELJ: Da u tom

SANJA JAKOVLJEVIĆ, (Preduzetnica): Ipak, je to 900 članica 900 firmi u

VODITELJ: Jeste.

SANJA JAKOVLJEVIĆ, (Preduzetnica): U udruženju i to je stvarno

VODITELJ: Rekli smo već dakle duže od dve decenije se i pruža podrška ženama i dosta je naravno tu bilo i edukacije i umrežavanja i slično. Mi se vidimo sledeće godine na 14., posle 14. dodele je l tako?

SANJA POPOVIĆ PANTIĆ, (Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije): Da, da.

VODITELJ: I da osnažimo i apelujemo opet na sve žene da zaista i hrabrost i odlučnost mogu da dovedu do ovoga do čega su doveli vas. Hvala što ste govorili za jutarnji program.

SANJA POPOVIĆ PANTIĆ, (Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije): Hvala.

SANJA JAKOVLJEVIĆ, (Preduzetnica): Hvala vama.

Izvor: RTS 1