Ko su Žene zmajevi u 2019. godini

Ko su Žene zmajevi u 2019. godini

Udruženje poslovnih žena Srbije je na svečanosti u Operi i teatru Madlenianum sinoć po trinaesti put dodelilo nagrade Cvet uspeha za ženu zmaja najboljim preduzetnicama u Srbiji.

Nagradu je dobilo 10 preduzetnica. U kategoriji Najevropskija ženska firma nagradu su dobile Katarina Obradović vlasnica preduzeća Be Yoy Technology iz Beograda i Sanja Jakovljević, vlasnica preduzeća Beorol Prima d.o.o. iz Beograda. Ove godine nije dodeljena nagrada za Najbolji model zapošljavanja žena.

Komisija je odlučila da osam kandidatkinja dobije specijalna priznanja za doprinos razvoju ženskog preduzetništva u različitim segmentima poslovanja u kojima su postigle zapažen uspeh. Specijalno priznanje za razvoj porodičnog biznisa dobile su Aleksandra i Sonja Đurić, suvlasnice preduzeća Basket Zdravija Hrana Made By Hand iz Stare Pazove. Dobitnica specijalnog priznanja za inovativnost je Nikodinka Nikolovska Sinicki, vlasnica poliklinike AS Medikus + Biorezonanca, iz Beograda.

Najbolji primer mentorskog rada pokazala je Dušanka Kostadinović, vlasnica advokatske kancelarije iz Beograda, dok je najbolji razvoj u oblasti trgovine napravila Marija Trifunović, vlasnica preduzeća Instrumenti MB d.o.o, Beograd. Malina Stanojević, vlasnica istoimenog Poljoprivrednog gazdinstva i predsednica Udruženja žena Sačuvajmo selo, iz Priboja, dobitnica je specijalnog priznanja za razvoj ruralnog ženskog preduzetništva. Specijalno priznanje za razvoj brenda dobila je Jelena Marić, vlasnica i direktorka Mlekara Carpe Diem d.o.o. iz Krušedola, a za savetodavne usluge u oblasti edukacije Ana Marija Marinković, vlasnica Ino edukacija i Ino agencija d.o.o, Beograd.

Uručeno je i priznanje Rodno najsenzitivnija kompanija za 2019.godinu, kompanijama Rudnik i flotacija Rudnik d.o.o. iz Rudnika i Avon Srbija. Drugo mesto dele Banka Inteza Beograd i Vip mobajl a treće UniKredit Bank Srbija a.d. i MOL Srbija.

Crvene cipele

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić svoje izlaganje je započela sa na Andersenovou priču o devojčici sa crvenim cipelicama koja je zalutala u šumi, a nakon toga je pronašla bogata gospođa i obezbedila joj udoban život.

Intelegencija i prilagodljivost žene, snalažljvost je ono što je iskonsko u nama, što nam pripada i što nam omogućava da stvaramo sopstevene crvene cipele, poručila je Popović-Pantić. Kreativnost uvek nađe put. Mi podržavamo takve žene, dok za većinu društva nije tako. Zbog toga žene hodaju dužom stazom, sa većim preprekama, ukazala je ona još jednom na izazove sa kojima se žene suočavaju.

Ona je ukazala i da će inovacije opredeljivati dalji razvoj biznisa, te da će tako one žene koje budu inovativne imati i uspeha.

Šta nudi Evropska unija?

Specijalni gost dodele ovogodišnje nagrade bila je Luisa Prista, jedna od ključnih direktorki evropske Agencije za mala i srednja preduzeća EASME, koja funkcioniše pod okriljem Evropske komisije.

Pristala je takođe ukazala da tehnologija tako brzo napreduje da mi sada ne znamo kako će buduće tržište uopšte izgledati, ali i naglasila da će budući proizvodi biti neka vrsta mešavine “fizičkog i digitalnog sveta”. Pozvala je žene da se priključe tom vozu koji vodi ka sve većoj digitalizaciji ali i potrebi za inventivnošću.

Prema podacima koje je iznela, već sada je između 60 i 80 odsto inovacija “odgovorno” za budući ekonomski rast, odnosno na njima će se zasnivati.

“Velike inovacije neće doći od velikih kompanija već od vas i startapova”, kazala je ona i pozvala na što veće formiranje ženskih startapova.

Evropa je, kaže, za to već obezbedila sredstva u posebnim fondovima. Cela stvar je institucionalizovana jer postoji i Evropski inovacioni savet koji podržava te inicijalne firme, pre svega u komercijalizaciji i internacionalizaciji njihovih poslova.

Ona je ukazala na poražavajuće podatke učešća žena u fondovima i digitalnom svetu, te tako svega 7 odsto žena upravlja investicionim fondovima, 9 odsto Venture fondovima, dok ih je u digatalnom svetu svega četiri odsto.

Manifestacija je i ove godine održana u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, Nemačkom razvojnom saradnjom koju sprovodi GIZ, Evropskom investicionom bankom (EIB), a novost je da ovogodišnjem događaju važnu podršku pruža i Američka agencija za međunarodni razvoj USAID u okviru WE Founders projekta kojim rukovodi Impact Hub iz Beograda.

Cvet uspeha i ove godine ima institucionalnu podršku Ministarstva privrede, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a korporativni partner je kompanija Vip mobajl, zajedno sa neizostavnom podrškom firmi članica Udruženja poslovnih žena, kao i ostalih prijatelja manifestacije i medijskih partnera.

Izvor: Dobrevesti.rs