SET doniralo mural na novoizgrađenoj zgradi

SET doniralo mural na novoizgrađenoj zgradi

Šabačko preduzeće za inženjering, konsalting, projektovanje i izgradnju SET d.o.o. doniralo je mural na novoizgrađenoj zgradi u centru ovog grada. Zgrada “Centar 5” nalazi se u samom gradskom jezgru, u ulici Stane Milanović, u blizini Ekonomsko-trgovinske škole koja nosi ime ove velike šabačke dobrotvorke, kojoj je posvećen i mural. Stana Milanović (Šabac, 1867-1891) svu svoju imovinu u Šapcu i mačvanskom selu Belotiću, zaveštala je “na više vaspitanje i školovanje ženskog podmlatka” kako je navela u svom testamentu, pa je iz njenog fonda i nastala zgrada današnje Ekonomsko-trgovinske škole.

– Želja nam je da na ovaj način iskažemo poštovanje prema delu ove dobrotvorke i afirmišemo zadužbinarstvo, kao društveno odgovorno preduzeće. Sve naše zgrade će ubuduće imati murale posvećene Šapčankama koje su obeležile svoje vreme, a svoje delo poklonile gradu i narodu, doprinoseći posebno obrazovanju, nauci i sveukupnom životu društva, jer verujemo da sve što radimo treba da bude na korist sredine u kojoj stvaramo – rekla je Milenca Srećković, direktorka SET-a, dobitnica priznanja Udruženja poslovnih žena Srbije “Žena zmaj” 2017. godine.

Na ovom uverenju SET, kao porodična firma koji postoji 16 godina, temelji i dosadašnje aktivnosti, pa su mnogi među do sada realizovanim projektima, bili donacija. Izradu murala SET je poverio šabačkom umetniku, akademskom vajaru, Đorđu Zečeviću, autoru najboljeg rešenja na konkursu. Portret Stane Milanović, kao jedina slika ove šabačke zadužbinarke, delo Hakije Kulenovića, nastao je posle njene smrti, a poslužio je kao osnova i za ovaj rad.

– Radio sam oko mesec dana na skelama i dva meseca tokom priprema, iščitavanja literature, pravljenja skica, priprema za rad na zidu. Stanu Milanović želeo sam da predstavim u simboličkom smislu kao nekog “dobrog anđela” koji je lebdeo nad ženskim rodom krajem 19. veka, otvarajući na taj način večne teme o obrazovanju i značaju koje znanje ima u izgradnji pojedinca i cele zajednice – kaže Zečević.

– Ovo je gest za primer, jer i ovim muralom, koji donira šabačka firma, iskazuje se poštovanje prema prošlosti i promovišu trajne vrednosti, ceo ovaj kvart postaje simbolično omaž delu Stane Milanović, koja je pripadala generaciji velikih zadužbinara u istoriji Šapca – ističe istoričar umetnosti Tatjana Marković, muzejski savetnik .

Zgrada „Centar 5“ rađena je po svim standardima i spada među najsavremenije projektovane objekte, koji u potpunosti uvažavaju potrebe stanara – sa zajedničkim prostorijama, dečjim igralištem, “pametnim” upravljanjem korišćenja energije. Mural inspirisanim likom i delom Stane Milanović čini je potpuno autentičnom i nesvakidašnjom, a uskoro će na novim SET-ovim zgradama “nići” murali inspirisani delima doktorke Drage Ljočić, jedne od prve četiri lekarke u Evropi, pesnikinje Jele Spiridonović Savić i drugih znamenitih žena.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs