Sektor plus

Sektor plus

U saradnji sa školskim upravama Ministarstvo prosvete odabralo je 300 osnovnih škola iz kojih će po 10 nastavnika pohađati obuku za razvijanje preduzetničkih kompetencija kako bi u svojim školama pokrenuli učeničke zadruge.

Kako je preduzetništvo postala važna tema u našoj zemlji, njegovo uklapanje u školski sistem je bilo samo pitanje vremena. Osnovna veština kojom se opisuje preduzetništvo je inicijativa. Zato je razvoj te, ali i ostalih veština kao što su odgovornost, preuzimanje rizika, kritičko razmišljanje i kreativno rešavanje problema od izuzetne važnosti za osposobljavanje mladih da ideju pretvore u akciju. Pre nego što je počela obuka nastavnika, resorno ministarstvo je propisalo kako bi trebalo da posluje učenička zadruga donošenjem Pravilnika o učeničkim zadrugama. Na osnovu tog zakonskog akta u Srbiji posluje oko 50 đačkih zadruga, što je malo u odnosu na period od pre dve decenije. Da bi se školsko preduzetništvo izučavalo, neophodno je više đačkih zadruga kojima bi se podstaklo razvijanje preduzetničkog duha kod učenika.

Organizacija i realizacija programa obuke nastavnika za poslovanje učeničkih zadruga dodeljena je, na osnovu Javnog poziva, Udruženju poslovnih žena Srbije. Članica tog Udruženja, dugogodišnja preduzetnica i voditeljka obuke, Tatjana Mamula Nikolić objašnjava za Radio Novi Sad koja znanja i veštine su neophodni za razvoj preduzetničkog duha kod učenika. Sa njom je razgovarala Biljana Kuriš.

Autor: Biljana Kuriš

Izvor: RTV