Regionalna konferencija “U korak sa novim vremenom” u Podgorici

Regionalna konferencija “U korak sa novim vremenom” u Podgorici

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore je, u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore, organizovalo u Podgorici 22. oktobra 2019. godine regionalnu konferenciju “U korak sa novim vremenom”.

Tema konferencije na kojoj je prisustvovalo oko 80 učesnika,  bila je žensko preduzetništvo u procesu pristupanja Evropskoj uniji, razmena pozitivnih praksi i iskustava u regionu i benefiti ženskog preduzetništva od procesa pristupanja EU. Na konferenciji su učestvovali predstavnici državnih institucija, Kancelarije za evropske integracije, zajednice opština, Investiciono-razvojnog fonda, preduzetnice, kao i predstavnice civilnog društva.

U okviru konferencije održana su tri panela: Politika razvoja ženskog preduzetništva, Fondovi za podršku razvoju ženskog preduzetništva i Žene u biznisu, na kojem je učestvovala Olivera Popović, potpredsednica Udruženja poslovnih žena Srbije. Ona je predstavila UPŽ Srbije i približila prisutnima platformu Freja foruma, koju zajednički implementiraju balkanske zemlje sa Turskom. Tako se, kako je istakla, razmenjuju iskustva u cilju ekonomskog osnaživanja, kroz demokratizaciju zemalja Zapadnog Balkana.  

– Moramo biti prisutne na forumima i umrežavati se, jer ništa nećemo postići sedeći kod kuće – istakla je, navodeći da se na ovakvim skupovima sklapaju konkretni poslovi.

Ekonomsko osnaživanje žena znači prosperitetno društvo i zdraviju ekonomiju, zbog čega je potrebno da poslovna zajednica i Vlada partnerski rade na unapređenju mogućnosti za dalji razvoj ženskog preduzetništva. Između ostalog, ono je okarakterisano kao najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svetu, jedan od glavnih faktora koji doprinosi razvoju ekonomije i stvara značajne preduslove za otvaranje novih radnih mesta.