Fuzija testenine iz Novog Sada osvajaju kombinacijom ukusa, boja i oblika – U planu je proširenje proizvodnje i izvoza na strana tržišta

Fuzija testenine iz Novog Sada osvajaju kombinacijom ukusa, boja i oblika – U planu je proširenje proizvodnje i izvoza na strana tržišta

Pokretanje sopstvenog biznisa uvek je izazov. Međutim, za one hrabre, to nije prepreka. Tako je i Dušica Milosavljević, po struci grafički dizajner, rešila da se upusti u preduzetničke vode i otvori zanatsku radnju Fuzija testenine. A italijanska receptura i kvalitetne srpske sirovine dovele su do brenda koji fuzijom ukusa osvaja srca svih ljubitelja testenine.

– Specifičnost Fuzija testenina upravo i leži u kombinovanju ukusa i namirnica. Izabrali smo najkvalitetnije srpske sirovine i ukombinovali ih u pažljivo birane italijanske recepture. Upravo odatle i samo ime – kombinacije, odnosno Fuzije ukusa. Široka paleta različitih ukusa i pažljivo birane kombinacije naše testenine je nešto što nas izdvaja na tržištu i nešto na šta smo kao proizvođači jako ponosni – kaže Dušica Milosavljević za eKapiju.

Ove godine, Dušica je i kandidat za nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja koju Udruženje poslovnih žena Srbije dodeljuje 13. put.

Kako navodi, o pokretanju sopstvenog posla razmišljala je dosta dugo, možda i 4-5 godina pre nego što se usudila na taj korak.

– Kako sam po struci grafički dizajner, a ne tehnolog, trebalo mi je puno vremena da se samostalno edukujem, da uđem u priču same tehnologije proizvodnje, da dobro organizujem logistiku poslovanja i napokon, da skupim svu hrabrost da se odvažim da krenem samostalno u biznis. Testenine su me uvek oduševljavale. Retko sam ih kupovala. Volela sam da se prepustim izazovu samostalnog pravljenja, eksperimentisanju sa raznim oblicima… to je za mene bilo područje neiscrpne inspiracije i uživanja – govori naša sagovornica.

U Fuzija testeninama ponudu su podelili u nekoliko različitih kategorija. Tako možete probati testeninu sa povrćem (spanać, paradajz ili paprika), proteinske testenine (crni susam, golica, lan ili konoplja), tradicionalne testenine sa jajima, kao i mikseve – Funky pasta (spanać, paradajz, crni susam).

– Svaki od ovih ukusa nudimo u više oblika – spirale, školjkice, čipkani rezanci, špagete i taljatele. Inspiracija je neiscrpna, svako godišnje doba donosi svoje plodove i nove kombinacije ukusa. Tako i mi već unapred imamo isplanirane nove ukuse koje polako uvodimo – kaže nam Dušica.

A ako ste istinski ljubitelj paste, obavezno svratite u njenu radnju u Novom Sadu, u kojoj su smeštene i proizvodnja i prodaja.

– Našim kupcima najprivlačnija je sveža testenina. To je testenina koja je pravljena istog dana, odnosno, nije prošla kroz proces sušenja, ima najpuniji ukus, a kuva se samo 90 sekundi. Takođe, subota je dan kada pravim ručno rađenu testeninu. Ona je takođe omiljena kod kupaca. Od ukusa, kao najpopularniji pokazali su se Funky pasta i testenina sa crnim susamom, koja je jedinstvena na našem tržištu.

Dušica kaže da je njihova proizvodnja zanatskog karaktera, pa manji deo proizvodnje zauzima ručno rađena testenina.

– To jeste naporan i dugotrajan posao, a kapacitet koji može ručno da se proizvede još uvek ne zadovoljava potrebe tržišta. Pored našeg prodajnog mesta, proširili smo se i po prodavnicama zdravih hrana u Novom Sadu, Beogradu i okolnim mestima. Robu izlažemo i prodajemo na noćnim bazarima i manifestacijama sličnog karaktera. A što se izvoza tiče, za sada smo u pregovorima za izvoz na rusko tržište.

Naša sagovornica ističe da je za pokretanje ovog posla bilo nophodno izdvojiti oko 20.000 EUR. Dobila je subvenciju za samozapošljavanje, a nastavlja i da konkuriše na sve konkurse koji podržavaju male proizvođače. Sve ovo, nada se da će dovesti i do proširenja proizvodnih kapaciteta.

– Za naredni period svakako u planu imamo proširenje proizvodnje, kako bih mogla adekvatno da odgovorim na potrebe većih trgovinskih lanaca i uđem sa svojim proizvodima na njihove police. Aktivno radim i na pregovorima za izvoz, kao i na uvođenje novih proizvoda, na pakovanju koje odgovora visoko ekološkim standardima. Ima tu još dosta planova, ali da ne otkrivam baš sve, pratićete nas pa ćete i sami saznati – kaže Dušica Milosavljević za eKapiju.

Autor: D. Obradović

Izvor: eKapija