Okrugli sto o ženskom digitalnom preduzetništvu

Okrugli sto o ženskom digitalnom preduzetništvu

Udruženje poslovnih žena Srbije i Centar za istraživanje javnih politika organizovali su u Medija centru UNS okrugli sto na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja o radnicama/preduzetnicama na digitalnim platformama.

Istraživanje je sprovedeno  u okviru projekta “DEA – Buđenje digitalnog preduzetništva – od novih oblika ranjivosti na tržištu rada do ekonomski osnaženih žena“, koji je podržala Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), a u okviru krovnog projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, koji finansira Evropska unija. Projekat sprovode Udruženje poslovnih žena Srbije i Centar za istraživanje javnih politika, koji je tokom 2019. godine vršio istraživanje o digitalnom preduzetništvu u Srbiji.

Različiti međunarodni izveštaji i analize pokazuju da je Srbija među 10 vodećih zemalja u svetu po broju digitalnih frilensera i frilenserki per capita, Istraživanje pokazuje da registrovani rodni jaz između žena i muškaraca u digitalnoj sferi poslovanja pre svega proizilazi iz nejednakosti koje dolaze iz oflajn sfere. Takođe, nalazi pokazuju da je ženama pristup socijalnoj zaštiti bitniji nego muškarcima i one zato zadržavaju radni odnos u „oflajn“ sferi, ili znatno ređe nego muškarci registruju preduzetničku radnju ili firmu.  U isto vreme, digitalne preduzetnice pokazuju snažnu preduzetničku inicijativu, interes za usavršavanje veština i znanja i razvijanje biznisa. Za razliku od tradicionalnih preduzetnica koje su najčešće preduzetnice „iz nužde“, ove žene kao preduzetnice „šanse“ na digitalnim platformama cene viši nivo primanja, mogućnost za usavršavanje i bolji kvalitet života.

Učesnici okruglog stola bili su dr Sanja Popović Pantić, predsednica UPŽ Srbije, koja je bila i moderatorka, Ana Milenić, predstavnica Delegacije EU u Republici Srbiji, zadužena za socijalnu inkluziju, Olja Janković Leković, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN WOMEN), iz Centra za istraživanje javnih politika Branka Anđelković, koosnivačica i programska direktorka i Tanja Jakobi, izvršna direktorka, a u diskusiji su učestvovale Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra u Ministarstvu privrede i Kristina Nikolić, Razvojna laboratorija-akcelerator UNDP u Srbiji.

Preporuke za smanjivanje rodnog jaza u digitalnom preduzetništvu i prepoznavanje digitalnog preduzetništvo žena kao sredstva ekonomskog razvoja zemlje upućene su Ministarstvu prosvete i nauke, Ministarstvu finansija, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvu privrede.