Snežana Obradović, „žena zmaj“, uspešno vodi preduzeće za mašinsku obradu

Snežana Obradović, „žena zmaj“, uspešno vodi preduzeće za mašinsku obradu

U Srbiji 30 odsto firmi je u vlasništvu žena, a ženama u biznisu daju se manje šanse. Porodična firma „Aleđo“ čija je delatnost mašinska obrada svih materijala na klasičan način ali i CNC mašinama, uspešna je firma u vlsništvu žene. Snežana Obradović u svojoj firmi zapošljava 20 ljudi, orijentisana je i ka srpskom tržištu i ka izvozu, a pre nekoliko godina dobila je i nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja.

Od vlasnice knjigovodstvene agencije, postala je vlasnica firme koja se bavi mašinskom obradom. 2014. počela je sa jednom mašinom i nekoliko zaposlenih, da bi pet godina kasnije zapošljavala 20 ljudi.

Na mašinama, kako kaže vlasnica firme „Aleđo“, obrađuju sve.

„Pa to su delovi po upitu, sve možemo da radimo šta god poželite do veličine jednog metra“, objašnjava Snežana Obradović.

Tu su delovi za rendgen aparate, za kompjutere, za druge mašine, a rade sa svim vrstama materijala. Na ideju je, kako je rekla vlasnica firme Snežana Obradović, došla istraživanjem tržišta.

Posao u Srbiji razvio se brzo, nakon čega je došla i ponuda iz Slovenije.

„Slovenija se desila sasvim slučajno. Bili smo tamo na ekonomskom forumu i oni su nam ponudili da u tehnološkom parku otvorimo firmu, pošto je i kod njih deficit ove proizvodnje kojom se mi bavimo. Ponudili su mi sve uslove. Onda sam dobila ponudu koja se ne odbija, jedan Slovenac je ponudio da otkupi firmu. Ja sam morala da budem racionalna jer nisam mogla da stignem i tamo i ovamo“, objašnjava Obradović.

Firmu u Sloveniji je prodala, a proizvodnju u Srbiji planira da širi. Biznis je, kaže, počela sopstvenim sredstvima, bez ikakve pomoći države. Do sada pomoć nije tražila, ali navela je nekoliko stvari koje bi država mogla da uradi, na primeru poslovanja u Sloveniji.

„Oni imaju te poreske kredite. Vi ako kupite mašinu i uložite u proizvodnju, vi ne plaćate porez na dobit, što ovde kod nas nije slučaj. To je ono za šta se borimo u Udruženju poslovnih žena. Oslobođenje od carina takođe. Mi prilikom uvoza plaćamo carinu 17 odsto, sve zavisi odakle je poreklo te mašine“, ističe ona.

Po porudžbini proizvode metalne delove za tržišta u Hrvatskoj i Mađarskoj, a posredstvom Privredne komore Srbije obezbeđeni su i poslovi u Nemačkoj. Snežana Obradović, dobitnica je i nagrade Cvet uspeha za ženu zmaja.

Autor: Komazec Marija

Izvor: Rs.n1info.com