Predsednica UPŽ Srbije na čelu grupe za žensko preduzetništvo EEN – Prilika za besplatnu ekspertska pomoć za srpske preduzetnice

Predsednica UPŽ Srbije na čelu grupe za žensko preduzetništvo EEN – Prilika za besplatnu ekspertska pomoć za srpske preduzetnice

Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije (UPŽS), već drugi mandat predsedava međunarodnom sektorskom grupom za žensko preduzetništvo Evropske mreže preduzetništva (EEN), koja je, kao jedna od 17 sektorskih grupa, osnovana 2013. godine. Za naše preduzetnice je i te kako značajno što se predstavnica Srbije nalazi na čelu ove grupe, jer je mreža EEN, aktivna u više od 60 zemalja širom sveta, okuplja 3.000 eksperata koji dolaze iz više od 600 organizacija, a svaka od njih poznata je po odličnoj praksi pružanja poslovne podrške i to –besplatno.

Naše firme mogu da iskoriste mogućnost da im konsultanti Evropske mreže preduzetništva Srbije, koji su raspoređeni u šest organizacija, naprave poslovne profile i da im u skladu sa tim pronađu poslovne partnere širom Evropske mreže, saznajemo od Sanje Popović Pantić u razgovoru za Ekonometar.

– I u Evropskoj mreži preduzetništva, kao i svuda u svetu, najbolje funkcionišu lični kontakti. Ali, EEN ima takvu metodologiju da je zaista moguće doći do informacija u vrlo udaljenim zemljama, sa kojima baš nemamo tradicionalnu saradnju, poput Islanda. I zato je EEN nešto što traje decenijama, jer uspešno „služi svrsi“, iako smo mi kao zemlja punopravno uključeni od 2009. godine. Osim toga, EEN Srbije preko Instituta Mihajlo Pupin, Biznis inkubatora u Novom Sadu i Inovacionog centra Mašinskog fakulteta, pruža i posebnu besplatnu konsultantsku podršku razvoju inovacionih kapaciteta MSP u Srbiji – ističe predsednica UPŽS.

– Firme sa Balkana, generalno, mnogo više pokazuju interesovanje za izlazak van svojih granica, za razliku od velikih lokalnih tržišta poput Nemačke, Francuske ili Velike Britanije, gde domaće firme sasvim lepo posluju. Zato i nisu preterano zainteresovane za internacionalizaciju – navodi Sanja Popović Pantić.

Zahvaljujući ranije uspostavljenim vezama sa brojnim udruženjima preduzetnica iz regiona, naša sagovornica radila je na povezivanju sa konzorcijumima Evropske mreže preduzetništva na njihovom terenu. Na taj način se, kako navodi, Regionalna asocijacija poslovnih žena iz Sarajeva povezala sa Vanjsko-trgovinskom komorom BiH koja je deo EEN BiH, zatim Udruženje preduzetnica Makedonije sa fondacijom MIR koja je deo EEN Makedonije, a EEN je veoma osnažio i preduzetnice Hrvatske, Crne Gore i Republike Srpske.

– EEN pruža fantastičnu platformu za umrežavanje jer je ta metodologija razrađena i dokazana i omogućava da se i pre „fizičkih“ poslovnih susreta, registracijom na EEN mreži, pretraži baza potencijalnih poslovnih partnera. Takođe i da se zakažu sastanci i unapred razmene osnovne informacije koje se onda u ličnom kontaktu i uz podršku konsultanata EEN mreže dopunjavaju, a saradnja lakše i efikasnije finalizuje. Taj proces, koji kontrolišu EEN savetnici, za preduzeća je besplatan i siguran način da dođu do pouzdanih partnera – ističe Sanja Popović Pantić, koja se već dve decenije nalazi na čelnoj poziciji UPŽS.

Autor: Ekonometar

Izvor: Ekapija.com