Besplatne obuke za samozapošljavanje žena iz ranjivih grupa

Besplatne obuke za samozapošljavanje žena iz ranjivih grupa

Besplatna, šestodnevna obuka „Kako da postanem maserka” koja je juče počela u Beogradu namenjena je, pre svega, ženama koje imaju dodatno otežane mogućnosti za zaposlenje, odnosno ženama romske nacionalnosti, povratnicama iz inostranstva, samohranim majkama, kao i pripadnicama drugih ranjivih grupa koje imaju želju da vode svoj posao. Cilj je njihovo ekonomsko osnaživanje i osposobljavanje za samozapošljavanje. Ta obuka se realizuje u organizaciji Udruženja poslovnih žena, a projektom su obuhvaćene još dve obuke – „Kako da postanem preduzetnica” i „Škola programiranja”. Planirano je da se obuke održe u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, navodi Tanjug.

Dragana Dobrosavljević iz Udruženja poslovnih žena Srbije kaže da su neke od obuka već održane pa su tako na obuci o preduzetništvu polaznice, uz interaktivnu metodu učenja odraslih, savladale simulirane preduzetničke situacije i otkrile svoj potencijal.

Prikazom praktičnih primera iz prakse obrađivano je nekoliko tema: šta je preduzetništvo, koje su preduzetničke osobine, otkrivanje ličnih potencijala i preduzetničkih karakteristika, važnost kreativnosti i inovacija, pronalaženje poslovne ideje…

Dobrosavljevićeva je navela da je do sada u obukama učestvovalo više od 50 žena.

Izvor: Politika