BESPLATNA OBUKA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE DANAS U BEOGRADU: Žene iz posebno ranjivih grupa sada imaju šansu da same zarade novac za život

BESPLATNA OBUKA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE DANAS U BEOGRADU: Žene iz posebno ranjivih grupa sada imaju šansu da same zarade novac za život

U Beogradu je danas počela besplatna, šestodnevna, obuka „Kako da postanem maserka“ koja za cilj imaju podršku inkluziji i ekonomskom osnaživanju i osposobljavanju za samozapošljavanje žena iz posebno ranjivih grupa.

Ta obuka se realizuje u okviru projekta „Podsticanje samozapošljavanja Romkinja povratnica u Srbiju i drugih ranjivih grupa“, u organizaciji Udruženja poslovnih žena, kojim su obuhvaćene još dve obuke – „Kako da postanem preduzetnica“ i „Škola programiranja“.

Planirano je da se tokom realizacije projekta obuke održe u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, a namenjene su pre svega ženama koje imaju dodatno otežane mogućnosti za zaposlenje, odnosno ženama romske nacionalnosti, povratnicama iz inostranstva, samohranim majkama kao i pripadnicama drugih ranjivih grupa koje imaju želju da vode svoj posao.

Dragana Dobrosavljević iz Udruženja poslovnih žena Srbije kaže da su neke od obuka već održane, pa su tako na obuci o preduzetništvu polaznice, kroz interaktivnu metodu učenja odraslih, savladale simulirane preduzetničke situacije i otkrile svoj potencijal.

Prikazom praktičnih primera iz prakse obrađivano je nekoliko tema: šta je preduzetništvo, koje su preduzetničke osobine, otkrivanje ličnih potencijala i preduzetničkih karakteristika, važnost kreativnosti i inovacija, pronalaženje poslovne ideje.

Dobrosavljević je navela da je do sada u obukama učestvovalo više od 50 žena.

– Na obuci za masažu danas imamo deset žena, neke su iz grupe koja je prošla obuku o preduzetništvu, ali ima i onih koji su se sada prvi put priključile, rekla je ona i dodala da su žene koje su prošle obuku prezadovoljne.

Kako je dodala, tome je doprineo odličan izbor trenera i tematika koja je veoma konkretna i koja ih interesuje.

Projekat „Podsticanje samozapošljavanja Romkinja povratnica u Srbiju i drugih ranjivih grupa“ realizuje se u okviru programa „Povratak u nove šanse“, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Izvor: Kurir