Modeli od prirodnih materijala, sa srpskim motivima, predstavljeni širom sveta

Modeli od prirodnih materijala, sa srpskim motivima, predstavljeni širom sveta

Marija Ivanković Jurišić, srpska kreatorka održive mode, bila je specijalna gošća italijanske nedelje održive mode „Torino Fashion Week“ gde je učestvovala na brojnim susretima sa svetskim kućama kojima je primarna ekološka moda, tzv. „slow fashion“. Marija je poznata po svojoj umetničkoj radionici i brendu „Marija Hand Made“ u okviru kojeg se izrađuje odeća isključivo tehnikama ručnog rada, uzimajući najlepše iz prirode i iz srpskog etnološkog nasleđa. Folklorne motive prenosi u oblik savremenog odevanja i koristi prirodna vlakna – vunu, pamuk, svilu, konoplju i lan.

Pored toga, brend „Marija Hand Made“ sarađuje sa tržištem Pariza, sa brendom „Sakina M’Sa“. U radionici se izrađuju štofovi od naše domaće vune, u kombinaciji sa recikliranim nitima, a u Parizu se od tih materijala izrađuju gotovi proizvodi kao što su tašne i cipele.

Umetnička radionica „Marija Hand Made“ postoji već 10 godina i iza sebe ima više od 30 modnih revija u zemlji i inostranstvu, od kojih je posebno zapaženo 6 revija u Australiji ( tri su održane u februaru 2019), kao i predstavljanja u Italiji, Francuskoj, Austriji, Holandiji, Nemačkoj i Švajcarskoj. Dobitnica je priznanja “Cvet uspeha za ženu zmaja” i priznanja “Zlatna desetka” Skadarlija Fest-a, kao i priznanja Evropske mreže preduzetništva za uspešno učešće u međunarodnim programima u tekstilu. Ono što je karakteristično za ovu umetničku radionicu, jeste da ona radi na osnaživanju i popularizaciji ženskog preduzetništva u Srbiji, angažujući žene iz teže zapošljivih kategorija.

Atelje „Marija Hand Made“ poseduje sertifikat Ministarstva finansija i privrede Republike Srbije, da se predmeti „Marija Hand Made“ izrađuju ručno i smatraju proizvodima od umetničke i zanatske vrednosti, odnosno proizvodima domaće radinosti.

Izvor: Zenska.tv