Novosađanke osmišljavaju dizajn jahti – Studio za dizajn Salt&Water projektuje i enterijer aviona, vila i hotela

Novosađanke osmišljavaju dizajn jahti – Studio za dizajn Salt&Water projektuje i enterijer aviona, vila i hotela

Svetlana Mojić Džakula, arhitekta i vlasnica studija za dizajn Salt&Water iz Novog Sada, svojevremeno je osvojila Balkansku nagradu ženskog preduzetništva za najuspešniji startap.

Svetlana je osim nagrade za ženu preduzetnicu više puta nagrađivana kako za dizajn tako i za poslovanje, između ostalog — International Yacht & Aviation Awards 2014 u kategoriji idejni dizajn enterijera za privatne avione i Cvet uspeha za ženu zmaja koji dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije za podsticanje inovativnog preduzetništva.

Kao neko ko je završio arhitekturu i dizajn jahti (i inače je bila u reprezentaciji Srbije za jedrenje, a danas sudi regate), Svetlana je spojila svoja dva najveća interesovanja u posao. Od studentskih dana do danas, među projektovanje jahti uvrstila je i dizajniranje enterijera boinga 787 VIP. U međuvremenu su se u portfoliju pored luksuznih plovila i aviona, našli i rezidencijalni objekati, vile, hoteli i marine, rekonstrukcija ostrva (Mamula), naočare za džetleg, plutajući katamarani-apartmani (za opštine sa nerazvijenim turističkim kapacitetima kao što je opština Mali Zvornik).

Nakon svega ovoga, Svetlana se osvrće na to kako se projekti na kojima trenutno radi razlikuju od onih na kojima je radila na početku.

– Veoma sam srećna što mogu da kažem da se i dalje bavim istim stvarima: projektujem enterijere za kopno, vodu i vazduh — privatne, komercijalne i poslovne, dizajniram katamarane, splavove i boathouse-e. Danas su ipak projekti na kojima radim mnogo složeniji nego ranije i sa svojim timom i saradnicima pokrivam mnogo veći dijapazon usluga. Danas smo u stanju da to što zamislimo i izvedemo, ukoliko klijent želi celokupni paket usluga.

Tako su ovih dana završili projekat enterijera privatne jahte od 39 metara i rekonstrukciju recepcije velikog hotela, rekonstrukciju turističkog broda od 50 metara, a sada dizajniraju jedan boathouse. Paralelno uvek rade enterijere za nekoliko poslovnih prostora i privatnih stanova.

Kako je Salt&Water počeo kao preduzetnički poduhvat, želeli smo da znamo da li i dalje sebe smatra preduzetnicom.

– Trudim se da zadržimo inovativan pristup projektima i zato i dalje prihvatam projekte van naše „standardne niše“ — dizajn inovativnih industrijskih predmeta, uređenje rečnog priobalja, dizajn fontane, grafičku podršku za firme kojima sređujemo enterijere. Svaki od tih projekata tera me da ponovo preispitujem sve ono što znam, da istražujem, otkrivam. U tom delu isto funkcionišemo kao i startap.

Sa druge strane, ponosi se time što danas imaju definisane procedure, ček liste, korake koji su nastali kao rezultat dosadašnjeg iskustva i koji im pomažu da svaki projekat završe sa zadatim kvalitetom i dogovorenim rokovima. A retko koji startap može da se pohvali svime time.

Tim sa kojim Svetlana ovo sve radi čini pet žena, a usput napominje da ljude ova činjenica obično iznenadi „jer se to po našem stilu dizajniranja ne primeti“. Osim stalnog tima, u zavisnosti od vrste projekta, Salt&Water ima i stručne saradnike sa kojima sarađuje. Zato za razliku od početka, sada nema izazove sa zapošljavanjem ljudi, već sa edukacijom klijenata:

– U toku svakog projekta pokušavam da edukujem klijente na koji način radim i koji je to put koji će nas zajedno dovesti do najboljeg rezultata. U početku, mnoge zanima finalan vizuelni izgled, što jeste važna stvar, ali kada se funkcionalno reši ceo prostor.

Sa druge strane, inspiracija na Pinterestu je danas svima dostupna. Ipak, veliki deo primera ne odgovara prostorima koji se grade kod nas, te isti primeri, kolliko god lepo izgledali nisu funkcionalni. Vrlo je važno na početku upoznati klijenta i prostor kao i buduću namenu istog. Za projekte u inostranstvu imamo mnogo više vremena za tu prvu, po meni najvažniju fazu. Uvek je izazov objasniti klijentu da odvajajući dodatno vreme za projekat nije na gubitku, već na dobitku.

Razlika između nekada i sada je i u tome što danas pored stranih, radi i za domaće klijente, a ono što je ostalo isto jeste da je i dalje kontaktiraju na preporuku ili nakon što vide neke od prethodnih Salt&Water projekata.

Iako Svetlana kao preduzetnica nije imala većih poteškoća pri poslovanju u Srbiji, i dalje nedostatak formalnog obrazovanja na ovom polju vidi kao prepreku za one koji žele da uđu u preduzetništvo:

– Postoji nekoliko odličnih inicijativa i projekata nevladinih sektora. Koiko ja znam i dalje ne postoji ni jedno sistemsko rešenje — studenti koji završe fakultet potpuno su nespremni za ono što ih čeka na tržištu. Srpsko obrazovanje ne uči vas ni da budete proaktivni, a kamoli nešto više…

Autor: Startit

Izvor: eKapija