Obuke žena romske nacionalnosti o preduzetništvu i masaži održane u Novom Sadu i Beogradu

Obuke žena romske nacionalnosti o preduzetništvu i masaži održane u Novom Sadu i Beogradu

Udruženje poslovnih žena Srbije održalo je prve dve obuke, u Novom Sadu (09 – 10.07) i Beogradu (15 – 16.07), u okviru programa „Povratak u nove šanse“ podržanog od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ. Obuke iz ovog programa su namenjene pre svega Romkinjama, povratnicama iz inostranstva, ali i drugim ranjivim kategorijama žena.

Dvodnevne radionice pod nazivom „Kako da postanem preduzetnica“ vodila je Tijana Sekulić, članica Udruženja poslovnih žena Srbije, trener i konsultantkinja, vlasnica konsultantske agencije AT Consulting.

Dvadeset polaznica je 9. i 10. jula učestvovalo na radionici u Novom Sadu, prelazeći put od otkrivanja sopstvenih potencijala i ličnih preduzetničkih osobina, preko uviđanja značaja kreativnosti i inovativnosti, do prepoznavanja poslovne ideje, izazova i rizika. U Beogradu su dvadeset dve polaznice učestvovale u ovom programu, koji je 15. i 16. jula organizovan u mesnoj zajednici Zeleno Brdo, u prostoru obezbeđenom zahvaljujući Volonterskom servisu i opštini Zvezdara.

Uz neposrednost i komunikativnost trenera i konsultantkinje, polaznice obuke su same dolaze do bitnih zaključaka neophodnih za početak, uspostavljanje, pa i opstanak biznisa. U narednih nekoliko meseci, tokom mentorskog procesa, one će takođe imati mogućnost da postavljaju konkretna pitanja, na koja će im trener i konsultantkinja davati odgovore, usmeravajući ih i pomažući im u razvoju poslovnih ideja. 

Učesnice su obe radionice ocenile kao razumljive, korisne, podsticajne i interesantne, a u prilog dobroj atmosferi govori i činjenica da su se žene iz različitih sredina međusobno povezale, sa željom da to umrežavanje nastave i dalje.

Prvi deo obuka iz oblasti terapeutske masaže je za deset polaznica u Novom Sadu započeo 15. i 16. jula. Ovu obuku vodi Tatjana Jevđović, vlasnica holističkog centra Integra Life klub, članica Udruženja poslovnih žena Srbije, međunarodno priznata terapeutkinja i predavač u oblasti masaže i welnessa. Vrhunski stručna i intuitivna, plenila je pažnju mladih žena, polaznica obuke, strpljivo ih podučavajući teoriji i osnovama anatomije, tehnikama masaže, detoksikacije, regeneracije i antistres programa, ali je na obuci bilo reči i o ukusima i mirisima detinjstva, energetskim talasima i emotivnoj povezanosti.

Što se tiče Beograda, prvi deo obuke iz oblasti masaže predviđen je 29. i 30. jula u prostoru holističkog centra Integra Life kluba, dok je nastavak obuke u Novom Sadu, na insistiranje nestrpljivih i izuzetno motivisanih polaznica, zakazan je već za prvu nedelju avgusta.

Podršku UPŽ u realizaciji programa „Povratak u nove šanse“ u ovom projektu pružili su i Udruženje radio stanica RAB Srbija, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Repu Srbije, kao i veliki broj romskih udruženja.