Radna večera na temu Kvartalne analize ekonomskih kretanja

Radna večera na temu Kvartalne analize ekonomskih kretanja

U hotelu Zira održan je prvi ovogodišnji skup Kvartalne analize ekonomskih kretanja

Radojka Nikolić, ekonomska analitičarka, urednica časopisa „Ekonometar“ i Magazina „Biznis“ informisala je prisutne članice Udruženja poslovnih žena Srbije o najnovijim makroekonomskim kretanjima i prognozama u Srbiji, kao i MSP sektoru i drugim relevantnim privrednim temama.

Za razliku od predviđanja prošle godine, MMF je smanjio prognoze rasta za 2019. i 2020. godinu. Globalna ekonomija će, prema tim procenama, rasti po stopi od 3,5% u 2019. godini i 3,6% u 2020. godini, što je niže u odnosu na ranije projekcije. Rast u evrozoni će ove godine usporiti na 1,6% (u odnosu na prošlogodišnjih 1,8%), a zemlje u usponu će rasti 4,5%, što je usporavanje u odnosu na prošlogodišnjih 4,7%.

Svetska banka u izveštaju za Zapadni Balkan ocenjuje da je privredni rast Srbije od 4,2% u prošloj godini nadmašio očekivanja i predviđa da će u 2019. rast biti 3,5%, a naredne godine 4,0%. Prošlogodišnji rast su podstakle investicije i potrošnja, povećanje plata u javnom sektoru i penzija i oporavak energetskog sektora posle pada proizvodnje u 2017. Svetska banka takođe napominje da ekonomski rast na Zapadnom Balkanu beleži ubrzanje sa 2,6% u 2017. godini na 3,8% prošle godine, uz projekciju da će on u proseku iznositi 3,7% u ovoj i 2020. godini.

Međutim, spoljni i domaći rizici ostaju, uključujući geopolitičke i trgovinske sporove (kosovske takse za Srbiju i BiH, pored ostalog), kao i sporiji tempo strukturnih reformi. Uprkos snažnijem rastu u 2018. godini, u regionu je otvoren manji broj novih radnih mesta, što odražava ograničenu dinamiku privatnog sektora

U svakom slučaju, ima prostora za optimizam i ekonomski rast, zbog ulaganja koja se planiraju ili nastavljaju u Srbiji: RTB Bor, Simens, Gorenje, Vansi, ZF, kineske kompanije, i dr. Sve to obećava da će ovo biti solidna godina za poslovanje i ekonomiju zemlje, bez obzira na složene političke okolnosti.