Ostvarila je snove, ali i dalje snuje

Ostvarila je snove, ali i dalje snuje

Ljubav, a ne novac bilo je ono čime se jedna Šapčanka rukovodila kada je pokretala posao. Upustila se u tkački zanat, spajajući ga sa modernim načinom odevanja.

San da ima umetničku radionicu ostvarila je pre deceniju, ali i dalje snuje. I to skoro svakodnevno, pripremajući osnovu za tkanje. Ručni rad i tradicionalni motivi su ono na šta je Marija Ivanković Jurišić iz Šapca najponosnija u svom poslu.

„Zamislila sam da negujem stare zanate i da to bude osnovni princip kojim će se ova radionica baviti. Da koristimo prirodne materijale za izradu modela, to je nešto što se apsolutno nije promenilo od samog početka“, ističe Marija.

A kada se seti početka, kaže da tada za pokretanje posla nije bilo potrebno mnogo novca, već smelosti da se upusti u preduzetničke vode.

„Bilo je dovoljno da imam jedan razboj, da imam neku količinu materijala za početak, da iznajmim lokal, jer sam tako krenula i od početka sam želela da bude vidljivo i da ustvari rešim i tu prodaju i prisustvo na tržištu. Mislim da je tu bilo dovoljno oko 2.000 evra za početak. U tom smislu se danas nije mnogo stvari promenilo“, objašnjava preduzetnica.

„Onda se pristupa procesu uvlačenja boje u sam razboj i to se sve radi ručno. Ovo snovanje je sada negde i ubrzano u smislu da se može raditi poluautomatski, mi čak imamo i jedan razboj na kojem tako snujemo osnovu, jer je to najteži deo posla, uvođenje osnove u razboj se radi ručno i samo tkanje koje se takođe radi ručno“, objašnjava Marija i dodaje da je za jedan šal potrebno i do tri dana rada.

Upravo vreme i materijali koji se ulože u izradu garantuju i vreme nošenja, tvrdi Marija koja se zalaže za princip održive mode. Zato apeluje na žene da se ne zatrpavaju odećom, već da pažljivo biraju garderobu, koja će trajati više sezona.

„Mi smo ovde u jednom trenutku sakupile svu našu staru odeću i isekle, pripremile je za tkanje baš onako kako su nekada radile naše bake i tom tehnikom tkanja krpare napravile različite teksture i tako su nastali mantili, kaputi, jaknica, haljina“, seća se preduzetnica.

I nisu se dugo zadržale u radionici. Uspela je u tome da njene tradicionalne komade na moderan način ponesu brojne žene.

Autor: Višnja Višnjić Milić

Izvor: RTS