Žene su mnogo manje korumpirane od muškaraca

Žene su mnogo manje korumpirane od muškaraca

Regionalna asocijacija poduzetnica – Poslovna žena (RAP), pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, Vlade Kantona Sarajevo, Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Vanjskotrgovinske komore BiH, organizovala je Women in Leadership Summit, koji je okupio 300 učesnika, kao i najeminentnije govornice i govornike iz politike, biznisa, akademije i nevladinih organizacija, sa ciljem promocije ženskog liderstva u oblastima biznisa, politike, akademije i ostalih društvenih segmenata.

– Nadamo se da će ovaj samit biti platforma za poboljšanje poslovne klime u regionu i da će pomoći poboljšanju položaja žena. Ono što je bitno jeste da na tom putu imamo i podršku muškaraca, od kojih očekujemo da nam daju smjernice napretka, kazala je Dženita Zirdum, predsjednica udruženja Poslovna žena.

Ivana Radić, predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena iz Zagreba i poduzetnica, kazala je kako je ženama uvijek malo teže napredovati, nego muškarcima, te kako žene moraju biti uporne, strpljive i dosta hrabre kako bi se izborile za svoje mjesto.

– Mislim da je najteže ženama koje mlade uđu u biznis jer je po nekim procjenama potrebno deset godina upornog i vrijednog rada da bi bile od svoje sredine prihvaćene kao ravnopravni privredni akteri zajedno sa svojim muškim kolegama što je prilično dug period za afirmaciju. Dakle, moraju duplo više da ulože truda i rada kako bi bile prihvaćene i priznate kao ekonomski resurs jedne privrede. Žene polaze od nekih sitnih koraka ka krupnim zalogajima i imam utisak da realnije postavljaju te ciljeve. S druge strane, ono što je statistika je da žene imaju izraženiji pristup onome što se zove dobro društveno – odgovorno poslovanje i prema nekim podacima žene su mnogo manje korumpirane.

Mislim da je to mnogo bitno kada pogledate uslove za evropske integracije, zemlje našeg regiona najviše tu padaju na ispitu, kaže Sanja Popović – Pantić, predsjednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

Izvor: Poslovnojutro.com