U Sarajevu održan „Women in Leadership Summit SEE 2019“

U Sarajevu održan „Women in Leadership Summit SEE 2019“

Regionalna asocijacija poduzetnica – Poslovna žena (RAP), pod pokroviteljstvom Predsedništva Bosne i Hercegovine, Grada Sarajeva, Vlade Kantona Sarajevo, Turističke zajednice Kantona Sarajevo kao i Vanjskotrgovinske komore BiH, organizovala je 5. aprila „South East Europe Women in Leadership Summit 2019“, koji je okupio 300 učesnika, kao i najeminentnije govornice i govornike iz biznisa, politike, akademije i  NVO, sa ciljem promovisanja ženskog liderstva u oblastima biznisa, politike i ostalih društvenih segmenata.

Skupu su prisustvovale i predstavnice Udruženja poslovnih žena Srbije, kojima su bili omogućeni i poslovni susreti u organizaciji Evropske mreže preduzetništva BiH i Evropske mreže preduzetništva Srbije.  

Predsednica UPŽ, Sanja Popović Pantić, koja je bila i moderator panela Žene u javnom upravljanju,  između ostalog je naglasila:

– Mislim da je najteže ženama koje mlade uđu u biznis, jer je po nekim procenama potrebno deset godina upornog i vrednog rada da bi bile od svoje sredine prihvaćene kao ravnopravni privredni akteri zajedno sa svojim muškim kolegama, što je prilično dug period za afirmaciju. Dakle, moraju duplo više da ulože truda i rada kako bi bile prihvaćene i priznate kao ekonomski resurs jedne privrede. Žene polaze od nekih sitnih koraka ka krupnim zalogajima i imam utisak da realnije postavljaju te ciljeve. S druge strane, ono što je statistika je da žene imaju izraženiji pristup onome što se zove dobro društveno-odgovorno poslovanje i prema nekim podacima žene su mnogo manje korumpirane. Mislim da je to mnogo bitno kada pogledate uslove za evropske integracije, zemlje našeg regiona najviše tu padaju na ispitu.