Počinje takmičenje „UHVATI IDEJU“ povodom obeležavanja Dana devojčica

Počinje takmičenje „UHVATI IDEJU“ povodom obeležavanja Dana devojčica

Povodom obeležavanja međunarodnog Dana devojčica otvoren je konkurs za takmičenje devojčica završnih razreda osnovnih škola.

Povodom obeležavanja međunarodnog Dana devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama, Udruženje poslovnih žena Srbije četvrtu godinu zaredom organizuje takmičenje za devojčice 7. i 8. razreda osnovnih škola pod nazivom „UHVATI IDEJU“, ove godine uz podršku kompanije Vip mobile.

Konkurs je otvoren do 19. aprila, a radovi se mogu slati na mejl dan-devojcica@poslovnezene.org.rs .

Takmičenje se organizuje sa ciljem da podstakne preduzetničko razmišljanje kod devojčica, a precizne informacije o propozicijama takmičenja i obrazac za prijavu devojčice mogu preuzeti sa sajta Udruženja poslovnih žena Srbije http://www.poslovnezene.org.rs/.

Tri najbolja rada biće nagrađena vrednim nagradama, a pobednički timovi će biti proglašeni na sam Dan devojčica 25. aprila u kompaniji Vip mobile.

U toku su pripremne radionice na kojima devojčice imaju priliku da steknu veštine izrade video radova i prezentovanja. Radionice se realizuju u tri grada, Novom Sadu, Beogradu i Nišu.

Vip Dan devojčica se realizuje uz institucionalnu podršku Vlade Republike Srbije i predsednice Vlade RS, gospođe Ane Brnabić koja je kao i prethodne, i ove godine počasna pokroviteljka projekta. Projekat su podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo omladine i sporta, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, Centar Inventiva, SME Week, kao i kompanije Vip mobile, Izdavačka kuća Klett i Schneider Electric.

Međunarodni Dan devojčica u IKT-u ustanovljen je na nivou UN i obeležava se svakog poslednjeg četvrtka u aprilu. Projekat ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, te da biraju svoj poziv i u netipično ženskim zanimanjima u sektorima poput informacionih tehnologija. Kako je ova decenija proglašena decenijom preduzetništva od strane Ministarstva privrede RS, želimo da devojčice podstaknemo da stiču svoja prva iskustva u preduzetništvu, kako bi to razmotrile kao karijernu opciju, inače zanemarenu u sistemu formalnog obrazovanja.

Izvor: Ekonomski.net