Od devet preporuka UPŽ ostvarena jedna i po

Od devet preporuka UPŽ ostvarena jedna i po

BEOGRAD – Od devet preporuka koje su na prošlogodišnjem sastanku preduzetnice iz Udruženja poslovnih žena Srbije (UPŽ) predale Vladi Srbije, a u cilju razvoja ženskog preduzetništva, realizovana je samo jedna i po preporuka, rečeno je danas na godišnjem sastanku tog Udruženja.

Preporuka koja je ostvarena u potpunosti se odnosi na promovisanje i uključivanje ženskog preduzeništva u lanac dobavljača i velikih kompanija, dok je preporuka koja je delimično ostvarena ona koja se odnosi na digitalizaciju malih i srednjih preduzeća.

Sastanku je prisustvovala i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković koja je istakla da je institucija na čijem je čelu nedavno predala godišnji izveštaj Narodnoj skupštini, te da su se tri preporuke u izveštaju ticale ekonomskog osnaživanja žena, otklanjanja barijera za žene prlikom započinjanja biznisa i unapređenje položaja žena na selu.

„Pitanje ravnopravnosti nije žensko pitanje, već je državno pitanje i pitanje održivog razvoja i ekonomije. Danas smo ovde da bismo videli koji su problemi u razvoju ženskog preduzetništva i da nam date nove predloge za unapređenje kako bismo ih mi dalje uputili nadležnim organima“, rekala je Janković.

Rukovodilac Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić kaže da Udruženje ima Odbor za javno zagovaranje koje je zaduženo za prikupljanje inicijativa od članica, a u cilju izmene poslovnog okruženja.

Predsednica tog Odbora, Gordana Đurđević, navela je da je prošle godine Vladi Srbije upućeno devet opštih preporuka od kojih je ispunjena jedna i po preporuka.

„Preporuka koja je ostvarena u potpunosti jeste ona koja se tiče promovisanja i uključivanja ženskog preduzeništva u lancu dobavljača i velikih kompanija, dok je preporuka koja je delimično ostvarena ona koja se odnosi na digitalizaciju malih i srednjih preduzeća“, rekla je Đurđević.

Od ostalih preporuka koje je Udruženje poslalo Vladi Srbije jesu vraćanje prava malim i srednjim preduzećima na poreski kredit, oslobađanje od poreza na kapitalnu dobit pri prodaji nekretnine i kupovine novog poslovnog prosotra, izjednačavanje cena komunalnih usluga za mala i srednja preduzeća i fizičkih lica.

Zatim, izjednačavanje novčanih kazni iz kaznenih odredba Zakona o računovodstvu za preduzetnike, mikro i malih preduzeća, donošenje Zakona o mikrofinansiranju, ukidanje carine za kupovinu opreme za sopstveni razvoj i uvođenje godišnjeg kolektivnog odmora.

Osim opštih preporuka, kaže Đurđević, Udruženje je predložilo još šest sektorskih preporuka, a da je pomak ostvaren, navodi ona, samo u preporuci koja se odnosi na medije, jer je, navodi, u nekim medijima porasla svest o potrebi zaštite dostojanstva žena.

Autor: Tanjug

Izvor: Krstarica.com