Radionice „Buđenje digitalnog preduzetništva – od novih oblika ranjivosti na tržištu rada do ekonomski osnaženih žena“

Radionice „Buđenje digitalnog preduzetništva – od novih oblika ranjivosti na tržištu rada do ekonomski osnaženih žena“

Dve od tri planirane radionice održane su do sada u okviru projekta „Buđenje digitalnog preduzetništva – od novih oblika ranjivosti na tržištu rada do ekonomski osnaženih žena“, koji realizuje Udruženje poslovnih žena Srbije u saradnji sa Centrom za istraživanje javnih politika.

Ovaj projekat ima za cilj  povećanje nivoa formalnog zapošljavanja putem promocije preduzetništva među ženama iz Srbije koje rade na digitalnim platformama, u sektorima koji ostvaruju dodatnu vrednost, ali nisu kao takvi prepoznati. Projekat je podržan je od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, koji finansira Evropska unija.

Trodnevne radionice do sada su održane u Beogradu (4 – 6. mart, Integra Life Club) i Novom Sadu (13 – 15. mart, hotel Novi Sad), a predviđena je još jedna u Nišu (17 – 19. april). Predavači – treneri na obukama su članice UPŽ, Biljana Trifunović (IFA d.o.o) i Tatjana Jevđović (Beauty Imagini d.o.o.). 

Radionice su namenjene polaznicama koje svoje prihode ostvaruju putem globalnih digitalnih platformi. One čine novu osetljivu društvenu grupu u našoj zemlji i nisu nevidljive samo lokalnom zakonodavstvu i investitorima, nego se nose i sa nedostatkom ili ograničenim pristupom prednostima formalnog zaposlenja. Na radionicama su predstavljeni benefiti formalnog (samo)zapošljavanja i dati su praktični saveti za započinjanje formalnog biznisa (na koji način zvanično registrovati svoj biznis, šanse, problemi i izazovi, razvoj poslovne strategije, domaći i međunarodni programi podrške i izvori finansiranja, uključivanje u socijalno-zdravstveno-penzioni sistem nakon napuštanja neformalnog sektora rada). Planirano je da  oko 90 žena bude obuhvaćeno obukom na sve tri radionice i mentorisano tokom projekta.