Žene ravnopravne u poslu, ne i u vrednovanju

Žene ravnopravne u poslu, ne i u vrednovanju

VODITELJ: Danas je Osmi mart, dan kada se podseća na sve probleme i izazove sa kojima se žene susreću.

REPORTER: Čačanka Zorica Selaković bavi se preduzetništvom već 40 godina. Na početku njen rad je bio neprimećen, danas za nju u rodnom gradu znaju svi.

ZORICA SELAKOVIĆ (preduzetnica iz Čačka): Trnovit, bilo je i uspona, bilo je i padova, bilo je teških momenata bilo je i lepih momenata. U životu ništa ne pada sa neba, morate da se trudite, radite. Imati svoj cilj pred sobom, taj cilj morate ostvariti. Nekada vam je lakše nekada vam je teže. Mnogo znači da vas neko primeti u okruženju, pogotovo u okruženju u svojoj sredini, da vas neko prizna i da neko kaže ‘alal vera, svaka čast’. To možda deluje laskavo, ali eto nekako daje neku snagu da ne odustanete, da idete dalje.

REPORTER: A primer i podstrek ženama u svojoj emisiji svake subote daje Tanja Peternek. Više od dve decenije uspešne žene svoje životne priče predstavljaju u njenoj emisiji.

TANJA PETERNEK (autorka emisije „TV lica, kao sav normalan svet“): Uspeh je uvek pitanje šta od sebe očekujete. Ja nikada nisam planirala da nešto što radim bude jako uspešno ili da ima naziv kultna emisija, samo sam mislila da je strašno važno raditi najčestitije što možeš onaj posao koji radiš, bez obzira na koju delatnost se odnosi.

REPORTER: Zanimljivo je da se žene približavaju muškarcima u trajanju radnog veka, ali da su i dalje za isti posao manje plaćene od njih.

SANJA POPOVIĆ PANTIĆ (Udruženje poslovnih žena Srbije): Što se tiče preduzetništva i uopšte nekog ekonomskog mejnstrima, nažalost, još nisu u dovoljnoj meri izjednačene sa muškarcima posebno u tom početnom periodu kada treba da naprave firmu, kada treba da se osnaže i ohrabre za to.

REPORTER: U svetu Osmi mart slavi se u znak sećanja na protest 15.000 žena u Njujorku koje su zahtevale kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

ZORICA SELAKOVIĆ (preduzetnica iz Čačka): Svaki dan žena ima iste obaveze, samo taj dan što se pojure svi po cvećarama ili negde po radnjama za poklone, da poklone nešto ženi. Ne vidim da je to neki toliki znak pažnje. Pažnja treba da se deli svaki dan ili lepim rečima ili lepim gestom, nije stvar u jednom karanfilu ili ruži koji ćete pokloniti da to bude osmi mart.

TANJA PETERNEK (autorka emisije „TV lica, kao sav normalan svet“): Moja prva asocijacija na Dan žena je divan citat Margaret Tačer koja je rekla ‘Kada želiš da nešto bude poručeno, ti kaži muškarcu, a kad želiš da nešto bude urađeno ti kaži ženi.

REPORTER: Rodna neravnopravnost mogla bi potpuno da nestane tek za 167 godina, odnosno 2186, procena je Svestkog ekonomskog foruma.

Autor: Nela Stankovic; Pašajlic Silvija

Izvor: RTS 1