NESALOMIVA! Može li Mira Trailović da bude PRIMER ŽENAMA DANAS

NESALOMIVA! Može li Mira Trailović da bude PRIMER ŽENAMA DANAS

Među tim silnim muškarcima u vlasti, uspevala je da postigne svoje ciljeve uz eleganciju i osmeh. A koliko je to sve nju koštalo, to samo ona zna, rekla je Svetlana – Ceca Bojković.

U kasnim popodnevnim satima 5. marta u Bitef teatru, u organizaciji ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, upriličena je panel diskusija o Miri Trailović i položaju savremene žene danas.

Otvarajući skup, ambasador SAD u Srbiji, njegova ekselencija Kajl Skot je, obraćajući se na srpskom, između ostalog rekao: „Mira Trailović je bila inovator i neko ko je težio da kroz dramsku umetnost proširi horizonte svog naroda. (…) Došla je na skandaloznu ideju da pre 50 godina dovede američki mjuzikl ‘Kosa’ u Beograd. Predstavljala je živi temelj za predivan kulturni most koji zbližava naše dve zemlje. Otelotvorenje slobodarskog duha.“

Takođe je napomenuo da se u SAD ne slavi samo 8. mart kao Dan žena, već je čitav mesec njima posvećen, pomenuvši nekoliko žena koje su ostavile traga u istoriji a povezivale su Ameriku i Srbiju.

Prikazan je video-spot o Miri Trailović „Vi ste svet“, a Svetlana – Ceca Bojković je, između ostalog, kazala:

– Bila je fascinantna pojava. Svet je dovodila ovde, nas vodila u svet. Sposobna, energična, ispred svog vremena. Uzdignute glave nosila je i svoje ženske atribute. Među tim silnim muškarcima u ondašnjoj vlasti uspevala je da postigne svoje ciljeve uz eleganciju i osmeh. Osetljiva i senzibilna, bila je nesalomiva, a koliko je to sve nju koštalo, to samo ona zna. Nije bilo lako napraviti takve korake kakve je ona napravila. Bila je okrenuta novom, modernom, avangardnom, a istovremeno zdušno prihvatala tradicionalno. Bila je poliglota, a Mihiz je govorio da Mira ume da govori i jezik koji ne zna, i da se razume s onim s kim razgovara – kazala je Ceca Bojković, između ostalog parafrazirajući Mirine reči da će biti srećna kad je oni koji dolaze prevaziđu kvalitetom.

O položaju žene (danas i ovde) govorile su Brankica Janković, poverenica za rodnu ravnopravnost, Sanja Popović Pantić, predsednica Asocijacije poslovnih žena Srbije, Marijana Savić, osnivač NVO Atina, ali niko nije ni spomenuo Zakon o radu kao ključni momenat koji određuje uslove života, niti šta je sve (omraženi) socijalizam uradio za ženu i njen položaj, što je i poraženo i pogaženo, a o čemu danas može samo da se sanja.

Autor: Tatjana Nježić

Izvor: Blic

U izuzetno uzbudljivom spotu „ Vi ste svet“ kojim se najavljuje panel posvećen Miri Trailović pojavljuje se 14 srpskih glumica. One govore tekst koji govori o Mirinom životu i delu, kao i o priznanjima koje je dobila. U spotu se pojavljuju Seka Sabljić, Milica Mihailović, Jovana Stojiljković, Svetlana Bojković, Ljiljana Dragutinović, Jovana Gavrilović, Isidora Minić, Katarina Žutić, Dubravka Mijatović, Mira Pejić, Jelena Đokić, Tanja Bošković, Gorica Popović, Dara Džokić.