Priznanje Miri Trailović

Priznanje Miri Trailović

Amerika obeležava mesec mart kao Women History Month, i odaje priznanje ženama koje doprinose društvu u Srbiji.

U fokusu dogadjaja je Mira Trailović i njen doprinos kulturi i poziciji Srbije u svetu. Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat odao je priznanje Miri Trailović, kao otelotvorenju slobodarskog duha i inspiraciji ženama u Srbiji i drugde u svetu u obraćanju na panelu o ulozi žena u društvu Srbije. „Ovde u Srbiji postoje mnoge talentovane žene koje iz dana u dan čine ovo društvo sve boljim, jedna takva žena poslužila je kao inspiracija za večerašnje okupljanje“, rekao je Skat na panelu o ulozi žena u društvu Srbije koji je organizovala ambasada SAD povodom „Meseca istorije žena“. Poseban fokus panela dat je ulozi i doprinosu Mire Trailović, osnivaču Bitef teatra i Ateljea 2012, koja je po rečima Skata bila „inovator i neko ko je težio da kroz dramsku umetnost proširi horizonte svog naroda“. On je podsetio da je Trajlović došla na „skandaloznu ideju“ pre 50 godina da dovede američki mjuzikl Kosa u Beograd.

„Ona predstavlja živi temelj za predivan kulturni most koji zbližava naše dve zemlje i podseća nas na ljudskost koja nam je zajednička“, rekao je Skat. Ambasador je naveo da je Mira Trailović predstavljala otelotvorenje slobodarskog duha i nestrpljenja koje danas motiviše tako mnogo žena koje ne mogu da čekaju i „preuzimaju inicijativu i zauzimaju mesto koje im pripada na odgovornim položajima u biznisu, vlasti, kulturi i drugim sferama društva“.

„Zato želimo da odamo priznanje Miri Trailović što daje inspiraciju ženama u Srbiji i drugde u svetu, rekao je američki ambasador. Bitef teatar obeležava 30 godina od osnivanja premijerom predstave Andraša Urbana “M.I.R.A”, koja je posvećena osnivaču BITEFa i Bitef teatra Miri Trailović, kao i performans-izložbom koja će 11. i 12. marta trajati simbolično tačno 30 sati.

Izvor: Scena/N1