TRAILOVIĆ TEMELJ MOSTA KULTURE

TRAILOVIĆ TEMELJ MOSTA KULTURE

U Srbiji postoje mnoge talentovane žene, koje iz dana u dan srpsko društvo čine sve boljim, izjavio je večeras ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat na večeri posvećenoj Miri Trailović u Bitef teatru, koji je osnovala.

Bila je inovator, težeći da kroz dramsku umetnost proširi horizonte svog naroda, rekao je Skat na događaju koji je Ambasada SAD organizovala u Bitef teatru u susret 8. martu Međunarodnom Danu žena.

On je podsetio da je Trailović, osnivačica Ateljea 212 i Bitefa, pre 50 godina došla na „skandaloznu“ ideju da američki mjuzikl „Kosa“ dovede u Beograd. Predstavljala je živi temelj za predivan kulturni most, koji zbližava naše dve zemlje i podseća na ljudskost, koja nam je zajednička, izjavio je Skat.

Prema njegovim rečima, Mira Trailović bila je otelotvorenje slobodarskog duha, koja danas motiviše mnogo žena Srbije, koje preuzimaju inicijativu i zauzimaju mesto koje im pripada na odgovornim položajima u biznisu, vlasti, kulturi i drugim sferama.

Kako je rekao, mesec mart se u Americi obeležava kao Mesec istorije žena i podsetio da su pre 99 godina, 1920. posle Velikog rata žene u Americi dobile pravo glasa.

Ukazao je na zajedničke vrednosti koje dele Amerika i Srbija, u pogledu rodne ravnopravnosti. Skat je rekao da je u Vladi Srbije značajan broj žena i prva Ana Brnabić, dodajući da žene i u srpskom biznisu predstavljaju impozantnu snagu, kao i da tri ključna mesta u Američkoj privrednoj komori zauzimaju Srpkinje.

Deo svoje kampanje „Vi ste svet“ Ambasada SAD posvetila je Miri Trailović i predstavila spot u kojem Ambasada odaje proznanje ženama Srbije, koje, kako je navedeno „sanjaju snove čitavog sveta“.

Na sceni Bitef teatra na tu temu održana je tribina, na kojoj je glumica Svetlana Bojković istakla da je Trailović bila fascinantna prirodna pojava- gromada od žene. Jednostavno uspevala je da bude nesalomiva, rekla je Bojković. Nije lako napraviti takve pomake, kao što je ona uspela, kad je osnovala Bitef, gde smo imali priliku da vidimo prvi put Pitera Šefera, sve je to bilo novo i šokantno, s druge strane nije bežala ni od tradicionalnih predstava, ukazala je Bojković. Unela je bogatstvo, a kako je uspevala u celom tom muškom svetu, samo ona zna, hvala joj, jer je Beograd tada postao ozbiljna tetarska prestonica, rekla je Bojković.

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković je rekla da bi Mira Trailović danas značila u društvu brojnih kontrasta, treba da nam je inspiracija, bila je jedinstvena i da nam danas bude podstrek. Prema njenim rečima, kultura Srbije ima izuzetne žene, ali one ipak ne zauzimaju mesto koje zaslužuju, kao ni u ostalim oblastima. Sve je drugačije kad se samo malo pomerite iz Beograda, gledajući nacionalnu političku scenu, reklo bi se da je ozbiljan uticaj žena, ali na lokalnom nivou, potpuno druga slika, samo 7,5 odsto žena je na najvišim pozicijama na lokalu, a nadalje je njihov broj zanemarljiv, predočila je Janković.

Dogadjaju su prisustvovale učesnice programa Ambasade SAD i USAID u različitim oblastima.

Izvor: Fonet