Ambasador SAD Kajl Skat odao priznanje Miri Trailović

Ambasador SAD Kajl Skat odao priznanje Miri Trailović

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat odao je priznanje Miri Trailović, kao otelotvorenju slobodarskog duha i inspiraciji ženama u Srbiji i drugde u svetu u obraćanju na panelu o ulozi žena u društvu Srbije.

„Ovde u Srbiji postoje mnoge talentovane žene koje iz dana u dan čine ovo društvo sve boljim, jedna takva žena poslužila je kao inspiracija za večerašnje okupljanje“, rekao je Skat na panelu o ulozi žena u društvu Srbije koji je organizovala ambasada SAD povodom „Meseca istorije žena“.

Poseban fokus panela dat je ulozi i doprinosu Mire Trailović, osnivaču Bitef teatra i Ateljea 2012, koja je po rečima Skata bila „inovator i neko ko je težio da kroz dramsku umetnost proširi horizonte svog naroda“. On je podsetio da je Trailović došla na „skandaloznu ideju“ pre 50 godina da dovede američki mjuzikl Kosa u Beograd. „Ona predstavlja živi temelj za predivan kulturni most koji zbližava naše dve zemlje i podseća nas na ljudskost koja nam je zajednička“, rekao je Skat.

Ambasador je naveo da je Mira Trailović predstavljala otelotvorenje slobodarskog duha i nestrpljenja koje danas motiviše tako mnogo žena koje ne mogu da čekaju i „preuzimaju inicijativu i zauzimaju mesto koje im pripada na odgovornim položajima u biznisu, vlasti, kulturi i drugim sferama društva“.

„Zato želimo da odamo priznanje Miri Trailović što daje inspiraciju ženama u Srbiji i drugde u svetu“, rekao je američki ambasador.

Skat je ukazao da je u Americi čitav mesec mart proglašen „Mesecom istorije žena“ kada se slave dostignuća žena i razmišlja o izazovima koji su još na putu ka stvarnoj jednakosti.

Osvrnuo se na Amerikanke koje su imale svoj vidljiv uticaj u Srbiji kao što su Mejbl Grujić i Rozali Morten. Ukazao je da je dug put pređen i u Americi i u Srbiji od kada su žene stekle pravo glasa.

U Srbiji, kako je rekao, značajan broj žena uključujući i premijerku Anu Brnabić, zauzimaju ključne pozicije na raznim nivoima vlasti.

Skat je rekao da je na Kopaonik biznis forumu sa koga se upravo vratio mogao da vidi da žene u srpskom biznisu zaista predstavljaju impozantnu snagu i osvrnuo se na žene u publici koje su aktivne u raznim sektorima društva.

Autor: Jelena Sotirović

Izvor: rs.n1info.com