Unapređenje preduzetničkih veština žena

Unapređenje preduzetničkih veština žena

U Integra Lajf klubu u Beogradu 23. januara održana je prva radionica „Ravnopravno u lancu vrednosti“, kojom je započeta praktična obuka u okviru istoimenog projekta koji realizuje Udruženje poslovnih žena Srbije (UPŽ), uz podršku ambasade Kraljevine Holandije i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. Nakon Beograda, radionice će biti održane i u Zrenjaninu i Valjevu.
Aktivnosti UPŽ: Učesnice prve radionice

Cilj obuke je unapređenje preduzetničkih veština žena radi uključivanja u lance dobavljača. U okviru radionica preduzetnice imaju priliku da savladaju QAW analizu, Canvas poslovni model, poslovnu komunikaciju sa potencijalnim poslovnim partnerima, kako istražiti tržište, kako zadržati autentičnost i prilagoditi se promenama koje su neminovne, kao i mnoge druge tehnike.

Projekat „Ravnopravno u lancu vrednosti” ima za cilj promociju uključivanja malih i mikro kompanija u lanac vrednosti velikih korporacija, kako bi se njihovo samozapošljavanje učini lo održivim i na taj način osnažili ekonomski kapaciteti žena u Srbiji. Projekat promoviše pomoć razvoju ženskog preduzetništva, a u skladu sa Nacionalnim akcionim planomu delu ekonomskog osnaživanja žena kao i sa principima koje je definisala Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women).

U okviru projekta „Ravnopravno u lancu vrednosti“ ustanovljeno je i prvi put prošle godine dodeljeno priznanje „Rodno najsenzitivnija kompanija“. Priznanje se dodeljuje velikim kompanijama koje primenjuju 5. princip Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena i koje su pružile najbolji model uključivanja žena u lance dobavljača, a prvi dobitnici su Delta holding, IKEA Srbija, Avon Srbija, Vip mobile i Unikredit banka.

Izvor: Ekonometar