Održana obuka za voditelje programa od javnog interesa u oblasti preduzetništva

Održana obuka za voditelje programa od javnog interesa u oblasti preduzetništva

Više od 20 voditelja pohađalo je obuku za realizaciju programa stručnog usavršavanja od javnog interesa iz oblasti preduzetništva, koja će nadalje biti organizovana za 3000 nastavnika iz tri stotine škola u periodu februar – april 2019. godine.

Autori programa „Program stručnog usavršavanja – obuke nastavnika u oblasti razvijanja preduzetničkih kompetencija kod nastavnika i učenika i stvaranju uslova za realizaciju preduzetništva u osnovnim školama” su Vesna Kartal, mr Mirjana Ilić i dr Dušan Stanković, a organizaciju i realizaciju programa ostvaruje Udruženje poslovnih žena Srbije.

Osnovna škola „Drinka Pavlović” iz Beograda bila je domaćin obuke za voditelje, a planirano je da obuka za 3000 zaposlenih u osnovnom obrazovanju i vaspitanju traje dva dana i to: jedan dan neposredno u kontaktu sa polaznicima, a drugi dan elektronski.

Sadržaj obuke obuhvata sledeće tematske oblasti:

  • Preduzimljivost i orijentacija ka preduzetništvu,
  • Učenička zadruga kao model preduzetništva,
  • Razvijanje preduzetničkog projekta i
  • Projektni portfolio.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na osnovu Javnog poziva za izbor organizatora, realizatora i programa stručnog usavršavanja od javnog interesa za zaposlene u ustanovama osnovnog obrazovanja i vaspitanja u oblasti razvoja preduzetništva u osnovnoj školi, donelo je odluku o izboru Udruženja poslovnih žena Srbije koje je konkurisalo sa „Programom stručnog usavršavanja – obuke nastavnika u oblasti razvijanja preduzetničkih kompetencija kod nastavnika i učenika i stvaranju uslova za realizaciju preduzetništva u osnovnim školama”.

U saradnji sa školskim upravama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, izvršen je odabir 300 osnovnih škola sa čitave teritorije Republike Srbije, iz kojih će obuku pohađati po 10 zaposlenih nastavnika (učitelji i predmetni nastavnici) iz svake škole, od kojih se očekuje da nakon obuke budu u stanju da:

  • prepoznaju svoju ulogu u razvoju preduzetničkih kompetencija kod učenika,
  • razvijaju učeničku zadrugu kao model preduzetništva,
  • planiraju i realizuju preduzetničke projekte i
  • koriste efikasne načine za angažovanje učenika u radu učeničke zadruge.

Obuka za zaposlene je besplatna, a svaki učesnik dobija potvrdu o savladanom programu stručnog usavršavanja od javnog interesa u trajanju od 16 bodova.

Svaka škola čiji nastavnici pohađaju obuku, dobiće i Vodič za osnivanje učeničkih zadruga, koji se izrađuje za potrebe ovog projekta. Najbolji primeri dobre prakse preduzetničkih projekata koje škole budu izradile nakon obuke, biće objavljeni na portalu  www.skolskopreduzetnistvo.rs kao i na portalu Vlade Republike Srbije „Srbija stvara”  www.serbiacreates.rs .

Spisak 300 osnovnih škola možete preuzeti ovde.

Prijatelj projekta „Prosvetni pregled” će svoje čitaoce redovno izveštavati o svim ostvarenim  aktivnostima, koje se odnose na obuku o preduzetništvu.

[ngg src=“galleries“ ids=“1″ display=“basic_thumbnail“]