Žene ulepšavaju biznis u Srbiji

Žene ulepšavaju biznis u Srbiji

Iako je godinama „kormilo srpskog biznisa” bilo u rukama muškaraca, u poslednje vreme sve veći broj žena u Srbiji osniva svoja preduzeća i pokušava da stane rame uz rame s muškim liderima koji vode uspešna preduzeća

Mala i mikro preduzeća u Srbiji sa ženama na čelu teško se pozicioniraju na tržištu rada, kažu organizatori radionice „Ravnopravno u lancu vrednosti” koja je održana u cilju udruživanja malih i velikih kompanija, a uz pomoć Udruženja poslovnih žena Srbije, ambasade Holandije i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Vlasnica kompanije „Shirko” iz Kovina Maja Baković, čija firma ima pet zaposlenih i bavi se proizvodnjom prirodne kozmetike na bazi magnezijuma i drugih minerala, kaže da je u svetu farmacije i kozmetike konkurencija naročito izražena.

– Borba je takva da stalno morate da kreirate i stvarate nešto novo i budete originalni – smatra Maja Baković. – Ako nema inovativnosti i potvrde dobrog kvaliteta, vaša firma neće postojati.

Prva u Srbiji je, sa svojom malom ekipom, kaže, napravila novi sistem unosa magnezijuma u organizam preko kozmetičkih preparata na prirodan način.

Suvlasnica „Afrodita Mode Collection” Afrodita Bajić, čija firma postoji više od 30 godina, danas zapošljava više od 150 ljudi. Posao će, kaže, ostaviti svojoj deci kada dođe vreme, a do tada, da bi firma opstala, njeni potomci, ističe, moraju da uče tajne zanata.

Tatjana Jevđović, jedna od organizatora radionice, ističe da su žene koje vode mala preduzeća vredne i znaju kako da rade, ali kada je potrebno da se predstave na tržištu, dolazi do problema kako da to učine. Zbog toga je, napominje, važno da se udružuju male i velike kompanije, u čemu pomoć može da im pruži Udruženje poslovnih žena Srbije, i najavljuje sledeće radionice za poslovne žene u Zrenjaninu i Valjevu.

Izvor: Dnevnik