Karijera i roditeljstvo: Misija za superheroja ili realna mogućnost

Karijera i roditeljstvo: Misija za superheroja ili realna mogućnost

Za osobe koje planiraju da zasnuju svoju porodicu, verovatno ne postoji lepši period života od onog u kojem saznaju da će postati roditelji. Ovo vreme ispunjeno je najlepšim osećanjima i očekivanjima, ali i obeleženo neizbežnim novim brigama. Za zaposlene buduće mame, neke od glavnih dilema odnose se upravo na balansiranje poslovnih obaveza i svih zadataka koje donosi njihova nova uloga u životu, a ni buduće tate nisu pošteđene brige o tome da li će vreme provedeno u kancelariji prevladati nad nekim od najdragocenijih trenutaka sa novorođenčetom.

Kada se takve dileme podele sa okolinom, čuju se uglavnom samo reči podrške. Ipak, pravo pitanje je – da li se podrška porodicama sa decom na radnim mestima u Srbiji završava na rečima, ili kompanije zaista pokušavaju da „uhvate korak“ sa svetskim trendovima i rade na poboljšanju uslova za rad, posebno za novopečene roditelje?

Trenuci kada postajete roditelj zaista izazivaju samo osmehe i sreću kada se podele sa drugima. Pored toga, to je najvažniji, ali i najosetljiviji period za svaku porodicu. Ipak, vidimo kako se često dešava da konkretna podrška kada je i najpotrebnija, čim se naiđe na određeni problem, izostane – bilo da govorimo o svakodnevnom životu ili poslovnom okruženju mama ili tata“, ističe Natalija Pešić, rukovodilac Ljudskih resursa kompanije Vip mobile.

Sistemskom podrškom na nivou institucija – regulisanjem porodiljskih naknada, mogućnosti rada od kuće, plaćenog odsustva, skraćenog radnog vremena – situacija bi se svakako mogla poboljšati u celoj državi. Međutim, privatni sektor ima mogućnost da i samostalno postavi društveno-odgovoran primer i podrži porodice u ovim lepim, ali i izazovnim trenucima u životu – pa i da, u skladu sa sopstvenim vrednostima, reaguje na aktuelna dešavanja. Konkretan primer za to je Vip koji je prvi među kompanijama u Srbiji doneo odluku da svim zaposlenima na porodiljskom odsustvu isplaćuje punu razliku do ugovorene zarade, tokom celog trajanja odsustva.

Balans između poslovnih obaveza i privatnog života od velike je važnosti za roditelje, ali i za ostale zaposlene, jer direktno utiče na kvalitet života i zadovoljstvo zaposlenih. Konkretne mere i akcije koje utiču na ovu ravnotežu su, na primer – fleksibilno radno vreme, pomenuta mogućnost rada od kuće, plaćeno odsustvo iz porodičnih razloga, dodatni slobodni dani povodom rođenja deteta ili polaska mališana u vrtić i školu za oba roditelja.

„Naš family friendly tim je dugo razmišljao kako bi dodatno mogao da pomogne novim mamama, te smo ustanovili da, i nakon porodiljskog odsustva, one imaju pravo na period privikavanja u okviru kojeg rade pola radnog vremena, ali primaju punu dogovorenu zaradu“, ističe Pešić, i dodaje kako vrtić u okviru kompanije definitivno pomaže boljoj organizaciji novog života sa mališanima.

Ovakve mogućnosti, kao i brojne druge pogodnosti za zaposlene, donele su kompaniji Vip mobile Family Friendly Enterprise sertifikat, što ju je učinilo ponosnom prvom porodično odgovornom kompanijom u Srbiji. Roditeljstvo, naravno, ne znači i kraj ambicijama i karijeri – i mame svakako mogu biti uspešni menadžeri. Štaviše, dobra organizacija i prioritizacija poslova može samo da se dodatno usavrši uz mališane i svakodnevne zabavne i neočekivane izazove koje samo oni umeju da prirede. Naravno, sve je to lakše i jednostavnije kada imate podršku i razumevanje kolega odnosno vašeg poslodavca.

Jedan od dokaza za ovo je i činjenica da je u Vipu odnos muškaraca i žena na menadžerskim pozicijama 50-50 – svi zaposleni mogu da računaju na identične uslove za profesionalni razvoj i zaradu, a ovakav pristup nedavno je i nagrađen priznanjem „Rodno najsenzitivnija kompanija“, od strane Udruženja poslovnih žena Srbije.

Izvor: B92.net